StoryEditor
nova radna mjesta

Grad na Neretvi vraća Mostarce iz svijeta: Lokalna zajednica podržala investicije dijaspore

Piše fena  /  23.02.2024., 11:39h

Prvi korisnici zajedničkih grant sredstava Grada Mostara i Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta "Diaspora Invest" predstavljeni su u petak u Mostaru, a riječ je o kompanijama Logika d.o.o. i ITAM Services d.o.o., koji će kroz ovu podršku osigurati otvaranje novih radnih mjesta i prilike za nova ulaganja.

Savjetnica gradonačelnika Mostara Ines Ćorić naglasila je kako je Grad Mostar na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem intenzivirao aktivnosti koje imaju za cilj predstaviti investicijski potencijal Mostara i podržati investicije, kako lokalne tako i van granica Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz programa Diaspora Invest.

"Grad Mostar uspješno razvija program potpore iseljeništvu, kojim se potiču ulaganja u lokalnu zajednicu i pravi korak naprijed u odnosu sa našim ljudima diljem svijeta. Zahvaljujući suradnji sa USAID-om, u procesu smo implementacije niza aktivnosti okrenutih upravo prema dijaspori. Komunikacijskom i programskom sinergijom pokazujemo kako Grad Mostar ne zaboravlja svoje Mostarce i Mostarke te da smo bili i ostajemo zajednica koja za njih uvijek ima otvorena vrata. Radimo na tome da iskoristimo mogućnosti prijenosa znanja, otvorimo prilike za domaće poduzetnike pri izlasku na međunarodno tržište koristeći sve veze koje imamo vani za razvoj našeg grada", poručila je Ćorić.

Današnje potpisivanje ugovora važan je iskorak za mladog inženjera Samira Zagorčića, koji živi na relaciji Austrija - Mostar, te ukazuje da je ovo znak potvrde povjerenja lokalne zajednice u njihov proizvod.

Samir je rođeni Mostarac, koji je na studiju u Austriji stekao zvanje dipl. ing. elektrotehnike u oblasti mikroelektronike. Kompanija koju vodi, ITAM Services, već postiže sjajne rezultate.

"Naša kompanija je specijalizirana za pružanje usluga unutar inženjerskog segmenta, fokusirajući se na testiranje poluvodiča, poznatih i kao mikročipovi ili integrirani krugovi (IC-ovi). Ključna ekspertiza firme leži u osiguravanju kvalitete i pouzdanosti ovih ključnih komponenti, posebno budući da se široko koriste u visokotehnološkim uređajima s niskim potrebama za energijom. ITAM Services uglavnom sarađuje s klijentima iz SAD-a i Evropske unije pružajući svoje precizne usluge testiranja različitim industrijama, osiguravajući besprijekornu integraciju poluvodiča u najsavremenije tehnologije. Ovaj grant će nam osigurati sufinansiranje nabavke opreme za testiranja i računara”, pojašnjava Zagorčić.

Jedan od korisnika programa "Diaspora Invest" je i Marino Margeta.

Margeta je rođen i odrastao u Mostaru prije nego što se odlučio za studij u Njemačkoj, gdje je stekao diplome iz elektrotehnike i računarstva. Nakon rada u njemačkim kompanijama odlučio se vratiti u Mostar i iskoristiti svoje iskustvo i kontakte kako bi pokrenuo posao.

2021. godine osnovao je tvrtku Logika d.o.o., koja se fokusira na softverska rješenja. U manje od tri godine narasli su na 14 zaposlenika, pružajući usluge softverskog razvoja i inženjersko autsorsanje klijentima u Njemačkoj i drugim zemljama EU-a.

"Logika se etablirala kao preferirani pružatelj IT usluga klijentima u sektorima financija, arhitekture i inženjeringa, uglavnom u Njemačkoj. Portfelj tvrtke ne obuhvaća samo tradicionalne IT usluge, već se proteže i na arhitektonske i inženjerske usluge izvan tvrtke, još jedan dokaz naše prilagodljivosti i predanost ispunjavanju promjenjivih zahtjeva svojih klijenata”, dodaje Marino Margeta.

Primjera mostarske dijaspore koja se vraća u svoj kraj već ima mnogo, a Mostarci su, u suradnji s USAID-om, već radili na aktivnostima posredovanja pri izvozu za domaće kompanije, prijenosu znanja i uključivanju mladih u razvojne aktivnosti.

"Današnje predstavljanje prvih korisnika programa ‘Dijaspora Invest‘ označava ključan korak u ostvarivanju našeg cilja - vraćanja Mostaraca iz svijeta i poticanja investicija u naš grad. Upravo ovaj program koji grad Mostar provodi u suradnji s USAID-om, svjedoči o našoj posvećenosti stvaranja boljih uvjeta za kvalitetu života u Gradu Mostaru, jačanju veza s našom dijasporom i kreiranju prilika za naše sugrađane širom svijeta. Ovo je tek početak. Grad Mostar svakako će nastaviti intenzivirati svoje aktivnosti usmjerene prema dijaspori i poticanju investicija, uvjereni kako ćemo zajedničkim snagama ostvariti napredak i prosperitet za sve naše građane, a posebno motivirati mlade ljude da se vrate u svoj grad te da zajedno gradimo bolju budućnost", naglasio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 19:22