StoryEditor
zločin armije bih

Grabovica - genocid koji Sarajevo poriče

Piše DESK  /  09.09.2021., 15:47h
U noći s 8. na 9. rujna 1993. godine dogodio se jedan on najvećih zločina u minulom ratu u BiH. Naime te noći i u jutro tog 9. rujna pripadnici Armije RBiH izvršili su masakr nad lokalnim hrvatskim stanovništvom u hercegovačkom naselje Grabovica.

U Grabovici su mučena i ubijena 33 civila hrvatske nacionalnosti. Ljude koji su vjerovali u mir. Od 33 ubijena civila, tjelesa čak njih 17 još uvijek nisu pronađena. Pretpostavlja se kako su bačeni u Neretvu.O monstruoznosti izvršitelja i nalogodavaca govori i činjenica da je najmlađa žrtva masakra Mladenka Zadro imala samo četiri godine, dok je najstarija žrtva bio Marko Marić s 87 godina, priopćeno je danas iz mostarske gradske organizacije Hrvatske republikanske stranke.

"Što je najstrašnije, taj se zločin dogodio duboko u teritoriju Armije RBiH. Znači, ti ljudi nisu poginuli na 'liniji' u borbama, nego su bili žrtve bolesnih umova koji su stradale većinom mučili i ritualno ubijali. Zločin je izvršen u sklopu vojne akcije Armije RBiH 'Neretva 93' kojom je Armija RBIH nastojala doći do mora, zanemarivši svoje enklave po Bosni: Žepu, Srebrenicu, Bihać, Sarajevo i sl.", stoji u priopćenju koje potpisuje Slavko Zovko, predsjednik GO HRS Mostar.

Za ovaj zločin, navedeno je, do danas su osuđena petorica pripadnika Armije RBiH. Prosječno su za taj zločin dobili po 11.5 godina zatvora. 

"Nažalost nalogodavac tog strašnog zločina još uvijek nije kažnjen. Zapovjednik Armije RBiH Sefer Halilović teretio se u Haagu za ovaj zločin po zapovjednoj odgovornosti, međutim isti je oslobođen odgovornosti. Ovo je ponovno prilika, da skrenemo pozornost na Tužiteljstvo BiH da napokon počne raditi svoj posao i da se počnu procesuirati zločinci, jer kao što je rekao general Slobodan Praljak, 'samo nas istina može dovesti do pravde, a pravda će dovesti do mira'", stoji u priopćenju.

Obiteljima stradalih, dodaje se, želimo izraziti duboku sućut i iskazati nadu da će se i ovih 17 nestalih naći i da će obitelji imati priliku dostojno pokopati svoje pokojne.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 13:48