StoryEditor

Grabar Kitarović primila američke generale iz programa Capstone

Piše D  /  13.02.2019., 04:02h

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu sedamnaest novoimenovanih generala i visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava Sjedinjenih Država koji se u Hrvatskoj nalaze u sklopu studijskog programa Capstone, priopćeno je iz njezinog ureda. 

Cilj ovog oblika studijskih putovanja je upoznavanje novoimenovanih generala i visokih civilnih službenika sa strategijskom razinom rukovođenja u obrambenome sustavu te ključnim pitanjima i izazovima s kojima se saveznici i partneri SAD-a  suočavaju u svojem okružju, stoji u priopćenju. 

Sudionike programa predvodio je umirovljeni general zbora američkih oružanih snaga Philip Breedlove uz američkog veleposlanika Roberta Kohorsta. 

Predsjednica se u obraćanju sudionicima usredotočila na teme bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a kao ključnog strateškog partnera u obrambenome području, ključnih sigurnosnih izazova s kojima se Hrvatska suočava u svojem okružju te značaja transatlantskog saveza u održavanju europske sigurnosne arhitekture.

Dvije strane razmijenile su stavove o mogućnostima daljnjeg unapređivanja obrambene suradnje i strateškog savezništva, potpore razvoju obrambenih sposobnosti Hrvatske te zajedničkih inicijativa usmjerenih na suočavanje s nekim od ključnih izazova europskoj i globalnoj stabilnosti poput terorizma, hibridnih prijetnji i energetske sigurnosti, zaključuje se u priopćenju. - piše HINA.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:09