StoryEditor
točka prijepora

Grabar-Kitarović otkrila oko koje teme se razišla s Putinom: "Sad sve dolazi na svoje"

Piše desk  /  30.06.2022., 09:56h

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar.Kitarović komentirala je rat u Ukrajini i pristup Švedske i Finske NATO-u.

"Uvjerena sam da je Hrvatska bila članica NATO-a vrijeme velikosrpske agresije protiv Hrvatske, da se to ne bi dogodilo. I ja bih na mjestu Finske i Švedske donijela tu odluku, da se dobije ta odluka stabiliziranja Europe", započela je Grabar-Kitarović gostovanje u RTL Direktu.

Objasnila je kako je NATO obrambeni savez i "to je Vladimiru Putinu uvijek bilo jasno". Podsjetila je na Savez u Rimu.

"NATO nema namjeru ući u sukob i čini se sve kako bi se stanje destabiliziralo i sve kako bi se riješio sukob", tvrdi bivša predsjednica. 

"Po meni jedino rješenje može biti diplomatsko rješenje. Ovo krvoproliće će, nadam se, stati što prije. I ja bih se kao Hrvatica '91. borila protiv nametanja bilo kakvih pravila", kazala je.

Osvrnula se na pregovore Zapada s Putinom.

"Upozorila bih na to da nemate uvijek iste informacije. Zapad treba ostaviti prostora za pregovore i razvoj. Pregovore treba voditi", poručila je.

Prisjetila se susreta s ruskim predsjednikom.

"Putin me uvjeravao da LNG terminal na Krku neće biti ekonomski održiv. Tu je došlo do našeg mimoilaženja. Kad sam rekla - razumijem, uz dužno poštovanje, možda je u ovom trenutku cijena LNG-a viša, ali moj je krajnji cilj dovesti Hrvatsku da nije ovisna ni o jednoj vrsti energenata. I preko Inicijative triju mora želimo doći do situacije da imamo energetsku neovisnost. Sad sve dolazi na svoje", rekla je.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:37