StoryEditor

Grabar-Kitarović očekuje da EU shvati kako se Unija brani na hrvatskoj granici

Piše D  /  04.07.2019., 08:07h

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u četvrtak na zelenoj granici u općini Rakovici kako očekuje da Europska unija shvati da se Unija brani na hrvatskoj granici te da s tim u vezi očekuje pozitivno mišljenje o ispunjavanju schengenskih kriterija. 

Predsjednica je s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirkom Šundovom i predstavnicima lokalne vlasti i karlovačke Policijske uprave u četvrtak u Slunju najprije održala radni sastanak o stanju na granici i problemu ilegalnih migracija, a zatim je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem obišla teren uz granicu s BiH.  

"Hrvatska kao vanjska granica EU ne može dopustiti ilegalne prelaske, ali je naš prvenstveni cilj apsolutno štititi nacionalne interese, zaštititi stanovništvo s naše strane granice", rekla je Grabar-Kitarović na zelenoj granici u općini Rakovici, gdje je zahvalila policiji na trudu u teškom i opasnom poslu koji obavlja.

Govoreći o radnom sastanku u Slunju, istaknula je da je predstavnicima lokalnih vlasti obećala da će u razgovoru s Vladom i HEP-om razgovarati da se pronađe novac da se javna rasvjeta, koja čini trećinu svih komunalnih troškova, više ne gasi noću.

"To nije pitanje proračuna i sigurnosti Grada Slunja, to je strateški državni interes, pitanje sigurnosti RH i pitanje sigurnosti EU“, rekla je  predsjednica. Načelnik rakovičke općine Franjo Franjković zamolio ju je da se zauzme za bolje održavanje makadamskih cesta i drugu infrastrukturu jer je i to pitanje sigurnosti. "Ove ceste koje povezuju pogranična naselja, to je naš strateški problem.

Ako prostor ostane opustošen, raseljen, tada će problem biti još i veći, treba ga oživjeti i privući investitore jer tu živi oko pet tisuća stanovnika", rekla je Grabar-Kitarović. Izrazivši zadovoljstvo što su gradonačelnik Slunja i načelnici općina Rakovice i Cetingrada rekli kako dosad nije bilo nekih izgreda s migrantima, Grabar-Kitarović je pohvalila suradnju s policijom, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 08:01