StoryEditor
Bivša hrvatska predsjednica

Grabar-Kitarović na Baku Forumu: Ne volim izraz zapadni Balkan

Piše fena  /  11.03.2023., 16:17h

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u subotu tijekom Global Baku Foruma kako je budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji i NATO-u, za one zemlje koje to žele, te da su reforme preduvjet.

- Ovdje smo se okupili na konferenciji o budućnosti zapadnog Balkana, ali osobno ne volim taj izraz. Draži mi je izraz jugoistočna Europa. Naime, ratovi su stvorili psihološku barijeru oko tog izraza - kazala je bivša hrvatska predsjednica.

Mišljenja je da je budućnost zapadnog Balkana Europska unija i NATO, ali za one zemlje koje to žele te da su reforme preduvjet.

- Nekad se pitam žele li neke zemlje zapadnog Balkana u EU i jesu li uopće išta učinile po tom pitanju. Nužno je mladima dati šansu da sudjeluju u stvaranju nove Europske unije - smatra Grabar-Kitarović.

Pritom je istaknula kako ulazak novih zemalja u EU ne smatra širenjem nego ojačavanjem Europske unije. Ako Europska unija želi postati globalni igrač nužno je uključiti zapadni Balkan, poručila je Grabar-Kitarović, javlja izvjestitelj Fene iz Bakua.

Uz ostalo je kazala kako su odnosi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, izazovi koji mogu biti izvori nestabilnosti i koje treba riješiti, te da se ne smiju ponavljati greške iz prošlosti.

- Najvažnije je pridobiti ljude, oni odlučuju o budućnosti. Na Balkanu želimo proeuropske, demokratske vlade - naglasila je Grabar-Kitarović i dodala kako je uvijek podržavala želje hrvatskih susjeda za europskim i NATO integracijama.

Grabar-Kitarović je o zapadnom Balkanu u kontekstu Europske unije govorila na panelu na kojem je uz ostale sudjelovao i Zlatko Lagumdžija, bivši šef vlade BiH.

Ovogodišnji Global Baku Forum u glavnom gradu Azerbejdžana okupio je više od 400 sudionika uključujući sadašnje i bivše šefove država i vlada, nobelovce, međunarodne organizacije i civilno društvo.

Dnevnik.ba

11. lipanj 2024 22:36