StoryEditor

Grabar Kitarović i Mogherini razgovarali o situaciji u jugoistočnoj Europi i BiH

Piše D  /  30.07.2021., 03:50h

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini o situaciji u jugoistočnoj Europi, proširenju Europske unije na tu regiju, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Prilikom susreta predsjednice s Federicom Mogherini koja je u službenom posjetu Hrvatskoj najviše se razgovaralo o trenutačnim izazovima u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na sigurnost i stabilnost tog područja te značaj nastavka proširenja Europske unije, osvrnuvši se pri tome na ostvareni napredak pojedinih država, posebice Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju, prenosi Hina.

Dvije dužnosnice su se složile kako postoje pozitivni pomaci u svim državama, a predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako će se Hrvatska i dalje aktivno zalagati za europsku budućnost svih država jugoistočne Europe te će im na tome putu uvijek pružati pomoć. Visoka predstavnica ocijenila je kako je u tom poduhvatu upravo Hrvatska najsnažniji saveznik državama svojeg jugoistočnog susjedstva.

Grabar-Kitarović je Mogherini upoznala s ciljevima i budućim koracima u okviru Inicijative triju mora, naglasivši kako je ona prije svega kohezijski projekt s ciljem stvaranja konkurentnijeg i povezanijeg prostora među srednjoeuropskim državama članicama Europske unije, čime pridonosi Uniji u cjelini. Ponovila je i stajalište Hrvatske u pogledu arbitraže sa Slovenijom te kazala kako postoji interes Hrvatske da se otvoreno granično pitanje riješi kroz dijalog sa Slovenijom. Potpredsjednica Europske komisije ocijenila je ohrabrujućim dijalog između čelništva dviju država, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:07