Article_Top_970x250

Grabar-Kitarović: Biden zna tko su bili dobri, a tko loši dečki na ovom području!

Bivša hrvatska predsjednica

Grabar-Kitarović: Biden zna tko su bili dobri, a tko loši dečki na ovom području!

sij 20, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Dnevniku Nove TV komentirala je u srijedu inauguraciju 46. predsjednika SAD-a Joea Bidena, ali i što Hrvatska može očekivati od njegovog mandata.

"Čestitala sam predsjedniku Bidenu i zaželjela mu uspjeh u namjeri da ujedini sve Amerikance. Isto tako, nadam se da će uspjeti obnoviti odnose sa saveznicima u svijetu. Biden će sigurno imati neku prednost s drugim državama jer događaji 6. siječnja prestrašili su Amerikance, ali i cijeli svijet.

Biden je više zainteresiran za vanjsku politiku i ponašat će se na drugačiji način od Trumpa. Rekao je da neće SAD voditi samo snagom nego snagom svoga primjera. U tom smislu možemo očekivati da će imati interesa za Jugoistočnu Europu, a time i Hrvatsku. Naravno, tu je i pitanje odnosa u BiH te odnosa Srbije i Kosova. Sigurno će mu biti veći interes za ovo područje nego predsjedniku Trumpu", rekla je Grabar-Kitarović.

Komentirala je razlike između Trumpa i Bidena.

"Iskreno, Trump nije poznavao ovo područje i nije bio niti previše zainteresiran za odnose u Europi i transatlantske odnose. On to nije ni tajio. S predsjednikom Trumpom susrela sam se u Varšavi, ali smo razgovarali na marginama više susreta. Odnosi su uvijek bili vrlo korektni, nije bio neugodan prema meni ili Hrvatskoj. Činio je što je mogao. Postignuti su koraci u bilateralnim odnosima za vrijeme njegove administracije. Međutim, nije ga zanimala situacija u BiH.

Biden je puno topliji, otvoreniji i doista sluša što mu govorite. To će svakako definirati i njegov predsjednički mandat. Uvijek će se pokušati postaviti u cipele drugih ljudi. Pokušat će uključiti sve strane. Očekujem veći angažmana oko odnosa s Europskom unijom, transatlantskim odnosima i odnosima s Kanadom. Na unutarnjem planu vjerujem da će se baviti klimatskim promjenama, korona krizom...", dodala je.

Biden dobro poznaje BiH

Kako ističe bivša predsjednica, Biden jako dobro poznaje stanje u BiH.

"On jako dobro poznaje stanje u BiH i povijest odnosa. Kako sam kaže, zna tko su bili dobri, a tko loši dečki. Okolnosti su se promijenile u međuvremenu, SAD-u je bitno da BiH funkcionira, nadam se da će postati članica EU i NATO-a. Biden će sigurno imati posebne izaslanika koji će razgovarati sa svim stranama. 

Od Hrvatske će se zahtijevati puno više nego ikada do sada, više nego što se tražilo u vrijeme Obame ili Clintona. Morat ćemo se više angažirati oko dobrosusjedskih odnosa, ali i, kako Biden sam kaže, voditi svojim primjerom", naglasila je bivša predsjednica.

Inicijativa triju mora

Komentirala je i manjak velikih uspjeha oko Inicijative triju mora u Hrvatskoj, ali i kako je vidi predsjednik Biden.

"Ne bih rekla da je netko drugi dobio, još ima vremena, ali mislim da treba prestati s ideološkim raspravama oko inicijative. To je praktična inicijativa za spajanje istočnih i zapadnih gospodarstava Europe. To su infrastrukturni projekti, prometno povezivanje, investicije... To će Bidenu sigurno biti jedan od prioriteta", zaključila je Grabar-Kitarović.