StoryEditor
bez uobičajenih pridjeva

Govor predstavnika Rusije u UN-u naišao na oštre reakcije u Srbiji, razočarani su kako je nazivao Kosovo

Piše desk  /  20.10.2022., 09:48h

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a gotovo tri sata se raspravljalo o Kosovu, a predstavnik Rusije razočarao je Srbe svojim govorom.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a i iskusni diplomat Vasilij Nebenzja zaboravio je, slučajno ili ne, u svom govoru o Kosovu iskoristiti termin koji koriste zemlje koje ne priznaju ovu državu, a radi se o terminu "takozvano."

Kako se moglo čuti na snimci sjednice, sinoć je Kosovo za Vasilija Nebenzju bilo – Kosovo, bez uobičajenih termina koje su ruski predstavnici do sada koristili poput "tzv. Kosovo", "samoproglašeno Kosovo", ili nekih drugih.

Nebenzja je u govoru koji je trajao 10 minuta 20 puta spomenuo Kosovo, ali koristio je termine "pokrajina", "prištinske vlasti", "Kosovo", "regija", što su mu, prema objavama na društvenim mrežama, Srbi strašno zamjerili.

Ipak, Nebenzja je ocijenio da je Kosovo i dalje glavno žarište tenzija na Balkanu, dok se, kako je rekao, ohrabruje atmosfera mržnje prema Srbima, a zapadne zemlje ponašaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji.

Dodao je da Rusija podržava misiju UN na Kosovu i istaknuo da se + zalaže za međusobno prihvatljivo rješenje za Beograd i Prištinu, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 06:31