Article_Top_970x250

Govor mržnje prema Hrvatima zbog grafita u Uskoplju i dalje stoji na stranici portala Interview.ba

potiče međunacionalne netrpeljivosti i stigmatizira hrvate

Govor mržnje prema Hrvatima zbog grafita u Uskoplju i dalje stoji na stranici portala Interview.ba

kol 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

I više nego očigledno je da je namjera autora potpirivanje međunacionalne netrpeljivosti i mržnje između dva naroda koji žive na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja i prejudiciranje krivnje jednog naroda (Hrvata).

Banjalučki novinar, kolumnist nekoliko sarajevskih portala Dragan Bursać objavio je 7. kolovoza kolumnu na portalu “Interview.ba“, pod naslovom “Pukni puško Thompsonova”, a koja počinje pitanjem „Tko kaže da je danas lako biti ustaša?“.

U kolumni se potiče međunacionalna netrpeljivost i stigmatizira Hrvate kao ustaše i fašistoidan narod, a glavna premisa teksta je u tvrdnji da je netko od Hrvata odgovoran za iscrtavanje grafita u Uskoplju. Iako je 9. kolovoza (jučer) utvrđeno da je autor uvredljivih grafita Adis Pokvić iz Uskoplja (vlasnik oštećenog automobila i jednog od objekata) navedeni portal nije osjetio potrebu izbrisati spomenutu kolumnu, piše Hrvatski Medijski Servis.

I više nego očigledno je da je namjera autora potpirivanje međunacionalne netrpeljivosti i mržnje između dva naroda koji žive na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja i prejudiciranje krivnje jednog naroda (Hrvata).

Naravno da pojedinac ne može i ne smije predstavljati kolektiv, ali je nedopustivo da ovakav tendenciozan i huškački tekst i dalje stoji na spomenutom portalu kada se zna tko je počinitelj te da i zbog toga u vodu pada osnovna premisa teksta koja je sadržana u stigmatiziranju Hrvata kao fašistoidnog naroda. Bursać tako, međuostalim, piše:

"Mlad – ustaša sa svojim tastatura bojovnicima i sajber ratnicima, isturenog pivsko-grafitaškog odjeljenja izlijeće i kreće u akciju. Jer, valja lokalnim manjinskim balijama reći otvoreno šta mlad-ustaše misle. Valja im u lice, dobro ne u lice, ali na lim automobila i zidove kuća sublimirati potku na relaciji Kolinda-Thomson ili Knin-Split. Valja im otvoreno, bez uvijanja saopštiti kako se ugroženi Hrvat, a svaki pravi Hrvat je ugrožen- od Patagonije do Sibira, od Irske do Novog Zelanda, elem valja im napisati kako se osjeća.

Neka radovi počnu:

Mlad-ustaša vadi sprej i započinje ideološko pišanje-“Nož, žica, Srebrenica”, “Balije”, “Neće ostati balija”, “Ustaše”, “Biće još Srebrenica”…Sve potpisano svastikama i slovom «U». Jebi ga, ovo «Nož žica, Srberenica» su izmislili četnici, ali toliko jebeno dobro zvuči u moždanim šupljinama mlad-ustaše, kao da je sam smislio slogan. Zato se potrudio podebljati futur treći sa najavom novih Srebrenica i genocida. Jer samo tako se može zastrašiti bošnjačko stanovništvo i samo tako će poruke Kolinde i Thomsona biti validne. Jebo poruku iz Hrvatske, ako ogoljena ne dospije na zid u Bosni i Hercegovini.”…

…”Kako su se Bošnjaci samografitirali

No treća opcija je urnebesna. Pogonska mašinerija BiH- ustašoida iznijela je teoriju, po kojoj je lokalno bošnjačko stanovništvo samo sebi risalo noževe, žice, Srberenice i reprize gencida po vozilicama. (sic!) Ova eksplanacija, osim što je suluda, govori ponešto i o mentalnim sklopovima ustaških PR-timova na terenu.

Kako god, nakon obljetnice Oluje i njene grmljavine sve s gradom po voznom parku u Gornjem Vakufu, jedno je jasno-nema granica, nema podjela, sve je slobodan prostor, slobodnog djelovanja i putovanja. Za ustaše i četnike dabome. Ostatak države, skrušeno ponizan, bavi se analizmom «problema i učinaka."

Dnevnik.ba