StoryEditor
istraživanje

Gotovo tri četvrtine poslovnih čelnika očekuje usporavanje globalnog gospodarstva

Piše hina  /  17.01.2023., 18:27h

Gotovo tri četvrtine poslovnih čelnika diljem svijeta očekuje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva u idućih 12 mjeseci, pokazalo je istraživanje globalne tvrtke za poslovno savjetovanje PwC.

Istraživanje je pokazalo najveći pesimizam među izvršnim direktorima kompanija u više od 10 godina koliko ga PwC provodi i značajan otklon od optimističnih prognozi u 2021. i 2022. godini.

Gotovo 40 posto od ukupno 4.410 čelnika koji su sudjelovali u anketi izjavilo je da njihove tvrtke neće biti ekonomski održive u idućih 10 godina ako iz temelja ne izmijene poslovanje.

Njihova očekivanja o potencijalnom širenju poslovanja potonula su za 26 posto, najviše od financijske krize iz 2008. i 2009., pokazalo je istraživanje.

Među najvećim kratkoročnim prijetnjama izdvajaju inflaciju, nestabilno makroekonomsko okruženje i geopolitičke rizike.

Govoreći u ponedjeljak na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, globalni predsjednik PwC-a Bob Moritz sažeo je perspektivu izvršnih direktora: "Ako nešto ne poduzmu, stvarno su u problemu".

Istraživanje je također pokazalo da tvrtke smanjuju troškove, iako mnoge ne planiraju smanjiti broj zaposlenih niti plaće kako bi zadržale radnike.

Svaki drugi izvršni direktor kazao je da smanjuju operativne troškove, 51 posto da podižu cijene, a 48 posto da diversificiraju ponudu proizvoda i usluga, pokazalo je PwC-ovo godišnje istraživanje.

Njih 60 posto ne planira smanjiti broj zaposlenih u idućih 12 mjeseci, a 80 posto ne namjerava smanjivati plaće.

Klimatski rizik nije bio posebno istaknut među kratkoročnim prijetnjama u idućih 12 mjeseci u odnosu na druge globalne rizike, pokazalo je istraživanje.

Gledano po regijama, istraživanje je pokazalo razlike između Europe i SAD-a. Tako su američki šefovi optimističniji od kolega u Francuskoj, Britaniji i Njemačkoj, koji brine manjak radnika i regulatorno okruženje u EU, ali i visoka inflacija u svijetu i zaoštravanje monetarne politike.

Unatoč nepovoljnoj situaciji, izvršni direktori u zapadnoj Europi ustraju u "dugoročnim strateškim tehnološkim projektima", uključujući ubrzanu automatizaciju, umjetnu inteligenciju i dodatnu obuku zaposlenika, rekla je Petra Justenhoven iz PwC-a.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:50