StoryEditor
inflacija

Gotovo polovina Europljana strahuje da neće moći platiti račune

Piše hina  /  28.03.2023., 16:11h

Gotovo polovina Europljana strahuje da neće moći plaćati račune u idućih šest mjeseci, a u Hrvatskoj strah je nešto manje raširen, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

Pokrivanje troškova poput povrata hipotekarnih kredita i prijevoza na posao brine 48 posto ispitanika, a 37 posto njih koristi ušteđevinu kako bi spojilo kraj s krajem, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Inflacija u EU ojačala je nakon pandemije zbog naglog oporavka potražnje koji ponuda nije pratila. U 2022. rast cijena dodatno je ubrzao, potaknut skokom troškova proizvodnje, hrane i energije koji su potaknuli ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi.

Kako bi ukrotila inflaciju, Europska središnja banka (ECB) promijenila je smjer monetarne politike i podigla kamatne stope, pa 10 posto ispitanika zbog ugovora s promjenjivim kamatnim stopama sada mora plaćati više kamate na hipotekarne kredite.

Skok cijena energije utjecao je na životni standard građana u EU i 71 posto ispitanika pokušava smanjiti potrošnju, a njih 28 posto promijenilo je način prijevoza.

Ipsos je proveo istraživanje u listopadu i studenom prošle godine u ime Europske komisije, na uzorku od po tisuću ispitanika po zemlji, uključujući 27 zemalja EU, Island i Norvešku.

Hrvatska ispod prosjeka EU

U Hrvatskoj je 16 posto ispitanika reklo da je bilo prisiljeno posegnuti za štednjom kako bi se moglo nositi s višim troškovima života, što je najmanji udio među zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

Samo tri posto ispitanika u Hrvatskoj navelo je da im se zbog promjenjivih kamatnih stopa u proteklih šest mjeseci povećala rata hipotekarnog kredita, a 16 posto njih strahuje da će imati problema s povratom.

Na europskoj razini višu ratu hipotekarnog kredita plaća danas 10 posto građana, a njih 19 posto strahuje od teškoća s povratom.  

Novi zajam ili kreditnu karticu zatražilo je na europskoj razini sedam posto ispitanika, a isti udio zabilježen je i u Hrvatskoj.

Nešto više od trećine ispitanika u Hrvatskoj, njih 37 posto, strahuje da neće moći platiti račune u idućih šest mjeseci, a isti postotak nije siguran hoće li si moći priuštiti prehrambene proizvode koje voli.

Njih 40 posto strahuje da si neće moći priuštiti odlazak na ljetovanje, a 20 posto brine otplata dugova po zajmovima i kreditnim karticama i trošak prijevoza do posla.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:18