StoryEditor

Gotovo godinu dana nakon izbora BiH i dalje nema ustrojenu vlast

Piše D  /  07.10.2019., 09:10h

Rezolucija Stranke demokratske akcije predviđa ukidanje entiteta i proglašenje republike, što bi – upozoravaju analitičari – rezultiralo dominacijom najbrojnijeg naroda – Bošnjaka.

Prihvaćeni program rada SDA vodi u jaku centralizaciju, tvrde analitičari. Čelnik stranke Bakir Izetbegović predsjeda državnim Domom naroda, njegov stranački kolega Denis Zvizdić Vijećem ministara, ali i Zastupničkim domom državnog Parlamenta. Tako su sada i izvršna i zakonodavna vlast u rukama bošnjačkih političara.

Prema onome što je zaključila na svom kongresu, stranka SDA uvela bi Republiku Bosnu i Hercegovinu, Vladu umjesto Vijeća ministara, vlast na tri razine: državnoj, regionalnoj i lokalnoj. Sarajevo bi bilo ujedinjeno središte zemlje; uključivalo bi i dijelove koji su sada u Republici Srpskoj.

Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo kaže kako ni pod kojim uvjetima na to neće pristati.

Hrvati smatraju da bi takvim ustavnim promjenama ojačala prevlast Bošnjaka. Prema Daytonskom sporazumu, Bošnjaci ništa ne mogu mijenjati bez suglasnosti Hrvata i Srba. Dragan Čović kaže – podupire samo ono što paše svim trima ravnopravnim narodima. Mnogi se slažu s njim. Svaka politička opcija ima pravo razmišljati o uređenju BiH.

Nakon 11 mjeseci od općih izbora, nove vlasti još nema. Zbog kašnjenja s uspostavom vlasti poslije izbora sankcija za političare nema, iako redovito primaju plaću iz proračuna.

-Nažalost toliko je centara moći u BiH da su građani potpuno sluđeni. Zapravo kada bi htjeli otići nekom pod prozor ili nekome razbiti prozor ne znaju više kome otići, kaže Rubina Čengić, novinarka radija Otvorena mreža.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:27