StoryEditor

Gotovo da nema pomaka oko Brexita

Piše D  /  20.07.2018., 11:07h

Ministri vanjskih i europskih poslova 27 članica Europske unije razgovarali su sa svojim glavnim pregovaračem Michelom Barnierom o Brexitu. Izvijestio ih je o tijeku pregovora.

Nakon 9 mjeseci pregovora i unatoč tome što je 80% teksta dogovoreno, pomaka gotovo da i nema. Britanska premijerka Theresa May je danas odbila zaštitne mjere za Sjevernu Irsku koje je već prihvatila u ožujku, prenosi HRT.

 

May od EU-a traži novi ‘plan B‘ oko irske granice

May je, tijekom posjeta Belfastu, poručila EU-u da mora ‘razviti‘ svoje stajalište o Brexitu, a ne se vraćati na prijašnje, neizvedive prijedloge oko irske granice, piše BBC. Pitanje irske granice jedno je od ključnih pitanja u dosadašnjim pregovorima o Brexitu. Ujedinjeno Kraljevstvo i EU su se dogovorili da ne smije biti ‘tvrde‘ granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, no nisu smislili rješenje kako to postići. Kako bi se izbjegla takva granica ako se ne postigne dogovor do kraja tranzicijskog perioda koji istječe u prosincu 2020., Bruxelles je predložio zaštitnu mjeru u sklopu koje bi Sjeverna Irska ostala dio europske carinske unije, u većem dijelu jedinstvenog tržišta i europskog poreznog sustava. London smatra da bi to u praksi stvorilo granicu između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Brexit upitan?

Ovakva reakcija je dovela u pitanje cijeli izlazni sporazum i sve što je do sada dogovoreno. Ministri danas nisu htjeli oštrije komentirati ionako slabu vladu Therese May. EK je pozvala države članice da ubrzaju pripreme na nacionalnim razinama i da budu spremne na bilo kakav Brexit, čak i bez dogovora.

Kad govorimo o nasilnom Brexitu onda je teško predvidjeti pod kakvim će uvjetima Ujedinjena Kraljevina tretirati hrvatske građane, kao i građane svih drugih država članica. Upravo zato razgovaramo s njima i morate uvijek imati na umu, uvijek je riječ o reciprocitetu, na jednak način će se tretirati i građani UK-a u državama članicama, rekla je Andreja Metelko-Zgombić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:38