Article_Top_970x250

Gotovo 40 posto benzinski crpki u FBiH povisilo cijene goriva

poskupljenje

Gotovo 40 posto benzinski crpki u FBiH povisilo cijene goriva

svibnja 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Uvidom u aplikaciju evidentno je kako je na nekim benzinskim crpkama došlo do poskupljenja goriva. To je reakcija na poskupljenje rafinerijskih cijena koje je rezultat rasta cijene barela nakon potpisivanja sporazuma o dnevnom smanjenju sirove nafte zemalja OPEC-a – rekao je Vujanović.

Vlada Federacije BiH početkom travnja usvojila je odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena naftnih derivata.

Veleprodajnicima je cijenom goriva propisana maksimalna marža od 0,06 KM, a maloprodajnicima 0,25 KM.   Tada su se cijene litre dizela D5 kretale od 1,21 do 1,66 KM, a benzina od 1,25 do 1,75.

Najniža cijena litre dizela u Sarajevu je 1,46 KM, a najviša 1,66 KM. Benzin je nešto skuplji i litar iznosi od 1,56 do 1,86 maraka, piše Avaz. I u drugim gradovima Fedracije su slične cijene.

- Svatko korigira svoje cijene. U Federaciji ima 680 crpki. Uvidom u aplikaciju evidentno je kako je na nekim crpkama došlo do poskupljenja goriva. To je reakcija na poskupljenje rafinerijskih cijena koje je rezultat rasta cijene barela nakon potpisivanja sporazuma o dnevnom smanjenju sirove nafte zemalja OPEC-a – rekao je Vujanović.

Kada je proglažena pandemija, drastično je smanjena potrošnja goriva, zbog toga su i pale cijene naftnih derivata.

Dnevnik.ba