StoryEditor

Gotovi pregovori u Vladi, medicinske sestre nezadovoljne: "Štrajk je sve bliže"

Piše D  /  23.08.2019., 01:08h

Predstavnici sindikata ponovili su kako ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što vlada nije prihvatila.

Mi nećemo pustiti da vlada kupuje vrijeme, sindikati već pripremaju određene aktivnosti i ako vlada nastavi s kupovinom vremena sve smo bliže štrajku, kazala je Prašnjak.

"Mislim da je krajnji čas da se neke stvari krenu ozbiljno raditi, da se ljude u sustavu zdravstva ozbiljno vrednuje i da se potpiše granski ugovor kao i s drugim javnim službenicima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i smatramo da smo i moralno i materijalno oštećeni", dodala je. 

"Vlada čini mi se ne raspoznaje radništvo i zaposlene u sustavu zdravstva i uopće u Hrvatskoj. Ministri su predstavnici svog resora i oni bi ‘pod normalno‘ trebali biti glasnogovornici svog resora", istaknula je Prašnjak, komentirajući jučerašnju premijerovu poruku da ministri ne trebaju biti predstavnici sindikata, nego članovi vlade.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako danas nije bilo govora o konkretnim prijedlozima, te najavio da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak, pri čemu će se proći svi članci Kolektivnog ugovora. "Nema kupovanja vremena, vrijeme se s tri ili 13 dana ne može kupiti. Obveze koje će proizaći iz Kolektivnog ugovora vlada će ispoštivati", izjavio je Kujundžić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak istaknuo je kako nije bilo napretka u današnjim pregovorima, pozivajući premijera Andreja Plenkovića da svojim ponašanjem ne tjera radnike iz zdravstvenog sustava i Hrvatske tamo gdje su puno veće plaće. 

"Ne želimo govoriti o horizontalnom pristupu povećanja plaća jer se on donosi na Temeljni kolektivni ugovor i na sve sindikate u javnim i državnim službama. Naš KU je jedini koji nije ispregovaran unatrag šest godina", kazao je Topolnjak.

"Dvanaest godina sam u pregovorima, a nikad nisam doživio da vlada ne kaže ‘mi novca nemamo, moramo se naći u iznosima koje imamo‘, a onda su se iznosi za neke druge našli. Za privatno poduzeće Uljanik se našlo deset puta više novca nego što godišnje treba za naš KU. Ako se ljude želi zadržati, mislim da će se novac naći", ocijenio je.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaič izjavila je kako će Glavni odbor tog sindikata danas odlučiti hoće li dalje sudjelovati u pregovorima u svojstvu savjetnika, te kakve će akcije dalje poduzimati.

"Mi kao nereprezentativni sindikat ne možemo pokrenuti štrajk, ali možemo u štrajku sudjelovati kao potpora. Možemo se kasnije uključiti, što ćemo vjerojatno i učiniti ako drugi sindikati pokrenu štrajk", kazala je.

Dodala je i kako novi Zakon o reprezentativnosti koji treba riješiti status tog sindikata, najvjerojatnije neće biti donesen do 31. listopada.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:49