StoryEditor

Gotovi maratonski pregovori, plin će sutra ponovno poteći prema Sarajevu

Piše D  /  02.10.2019., 09:10h

Sastanak je trajao oko sedam sati, a mediji su na zakazanu press konferenciju čekali od 15 sati.

Iako je "zavrtanje ventila" držano u tajnosti u utorak ujutro, nakon objave  da je dotok plina obustavljen, krenuo je pritisak na sve sudionike, zbog čega je sazvan i hitan sastanak u federalnoj Vladi.

Javnost je cijeli dan iščekivala vijesti o rezultatima pregovora, s obzirom da se vanjska temperatura zraka snižava. Dogovor je postignut iza 20:30 sati.

Današnjem sastanku su, između ostalih, prisustvovali federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor Gas prometa Milomir Draganić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, kao i pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović. U pronalasku rješenja posredovali su i federalni premijer Fadil Novalić, delegacija Europske komisije, a zatražena je i pomoć Veleposlanstva Rusije.

Kako javlja Klix.ba, nakon teških i burnih razgovora sugovornici su uspjeli pronaći rješenje koje će obradovati građane. Na sastanku su traženi kompromisi na zahtjeve BH-Gasa čime bi dogovor bio postignut. To znači da će kompanija Gas promet u odvrnuti ventil koji vodi ka Federaciji BiH.

Kako je ranije izjavio direktor Gas prometa Milomir Draganić, razlog za zavrtanje plina leži u činjenici da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu. Stari ugovor je bio na snazi do posljednjeg dana rujna. Prema njegovima riječima, ugovor je davno trebalo obnoviti i nije trebalo biti nikakvih problema, no sve je zapelo zbog nekoliko zahtjeva BH-Gasa.

Ministar energetike RS-a Petar Đokić za Klix.ba je kazao da je važno pronaći adekvatno rješenje u skladu sa Zakonom o gasu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:50