StoryEditor

Gorske službe spašavanja iz naše zemlje u velikom europskom projektu

Piše D  /  25.07.2020., 11:07h

Virtualnim sastankom sudionika iz devet europskih zemalja u svibnju ove godine službeno je počeo projekt financiran sredstvima EU SIXTHSENSE - “Smart Integrated eXtreme environmenT Health monitor with Sensory feedback for ENhanced Situation awarEness”

Cilj ovog višediciplinarnog inovativnog zdravstvenog projekta je razvitak lakonosivog sustava za nadzor zdravstvenog stanja spašavatelja uz pomoć stalnih mjerenja zdravstvenih parametra koji će im omogućiti praćenje zdravstvenog stanja u po život opasnim situacijama. Sustav će omogućiti rano otkrivanje faktora rizika koji mogu dovesti do naglog pogoršanja zdravlja ili operativnih sposobnosti spašavatelja uz pomoć multimodalnih biosenzorskih podataka. Kao alat za vođenje timova u terenu omogućit će stalni i trenutni nadzor zdravstvenih parametara spašavatelja te pomoći podizanju njihove učinkovitosti i operativne sigurnosti.  

Kako bi ubrzao razvoj tehnolologije namjenjene spašavateljima, izvan fokusa projekta, SIXTH SENSE će uspostaviti modernu istraživačku tehnologiju za održivo uključivanje spašavateljskih službi u zajednički razvojni proces. 

SIXTHSENSE se financira u okviru EU Horizon 2020 programa kao trogodišnji projekt s ukupnim proračunom od 7.242.442,5 eura. Projektni konzorcij okuplja 21 organizaciju iz 9 europskih zemalja pod vodstvom TECNALIA Research & Innovation iz španjolske.

Među članicama konzorcija su tri sveučilišta: Aalborg Universitet iz Danske, Universidad de Leon iz Španjolske i Technische Universitaet Chemnitz njemačke; pet europskih istraživačkih I tehnoloških organizacija: TECNALIA iz Španjolske, Joanneum Research Forschungsgesellschaft iz Austrije, Bionanonet Forschungsgesellschaft iz Austrije, Eucentre Foundation iz Italije i Tecnalia Serbia Srbije; dva predstavnika velike industrije Jobst Technologies iz Njemačke i Methrom DropSens španjolske, pet malih i srednjih tvrtki: SME partners Senetics healthcare group iz Njemačke, TeleGroup iz Njemačke, Smartex iz Italije, Global Eelectronic Solutions iz Srbije, BiFlow Systems iz Njemačke iz različitih ekspertskih područja. U projektu sudjeluju i dvije gorske službe spašavanja: Gorska služba spašavanja Srbije i Savez gorskih službi spašavanja u BiH te četiri vatrogasne organizacije Gumpoldskirchen Iz Austrije, Postojna iz Slovenije, Rijeka iz Hrvatske i Pavia iz Italije, te eksperti za obuku vatrogasaca i upravljanje rizicima IFR iz Austrje.

Članica konzorcija koji provodi ovaj veliki zanstveno-istraživački projekt je i Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini koji je za potrebe projekte stavio na raspolaganje svoje resurse za obuku i uvježbavanje te iznimno znanje i iskustvo u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara.

Više informacija o projektu možete naći na cordis.europa.eu 

20. travanj 2024 07:37