StoryEditor

Gornji Vakuf slavi, Uskoplje čeka službene rezultate

Piše D  /  03.12.2020., 03:12h

S obzirom da je prethodno javno potvrđeno  1600 prijava za glasanje iz inozemstva za ovu općinu a da je trenutno uneseno nešto manje od 700 glasova, postavlja se pitanje, otkud razlozi za slavlje? 

Paralelno sa ushićenjem SDA populacije, društvenim mrežama su se počele širiti određene informacije o nepravilnostima kada je u pitanju brojanje pošte, a sve su glasniji i brojniji sami sudionici ovog procesa koji ukazuju na brojne nepravilnosti.

S obzirom na sam proces izbora članova SIP-a, način raspisivanja kao i samu provedbu proteklih izbora a pogotovo rukovođenje procesa glasova putem pošte čije su prijave selektivno odbacivane a brojni prijavljeni glasači i nakon po njih pozitivno provedenog žalbenog procesa, nisu nikad dobili glasački materijal.

I dok su se iz Općinskog odbora HDZ-a BiH Uskoplje nakon provedenih izbora oglasili korektno i neodređeno u smislu smirivanja situacija i poziva na čekanje službenih rezultata, iz SDA su mudro šutili danima a onda jučer očito, samo njima dostupne, informacije pustili u javnost.

Oči javnosti su tijekom cijele kampanje bile uperene u ovu nacionalno mješovitu općinu a mediji podrivali ionako prljavu kampanju od strane bošnjačkih stranaka koje nisu prezale od niskih udaraca uperenih u kandidate ali i njihove obitelji. S druge strane, stranke okupljene oko HNS-a i ovoga su puta kandidirale Dražena Matišića, mladog inžinjera elektrotehnike koji je prije nekoliko godina preuzeo HDZ u ovoj općini te oko sebe okupio mladu ekipu čiji je entuzijazam pružio nadu onih preostalih 30 % Hrvata Gornjeg Vakufa-Uskoplja kao i mnogobrojnu dijasporu koja je pružila podršku Matišiću.

Ako je vjerovati špekulacijama, upravo će oni biti uskraćeni za svoje demokratsko pravo jer je, vrlo je moguće, netko u Sarajevu točno izračunao koliko je to "vreća" potrebno da bi se bitka za "menjik Herceg Bosne" kako su mediji nazivali ovu općinu, dobila.

Smirivanju situacije nisu pomogli apeli HNS-a i samog Matišića koji je inzistirao na korektnoj borbi za bolji i zajednički Gornji Vakuf-Uskoplje a koji je svojim radom povjerenje javnosti dokazivao rezultatima od 2016., preko 2018. te na proteklim izborima ostvarivši rast i preko 100%.

Međutim, iako je moguće da će se i ovoga puta dokazati da su neke bitke u ovoj državi unaprijed izgubljene, javnost mora inzistirati na potpunom, transparentnom procesu privođenja kraju ovog izbornog procesa.

R.I./Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:56