StoryEditor
Cijene goriva rastu

Gorivo u BiH za dva mjeseca poskupjelo za čak 20 pfeninga po litri

Piše Desk  /  29.09.2021., 14:41h
Cijena nafte na svjetskoj burzi već danima raste, te je sirova nafta dostigla cijenu od 78 dolara po barelu, što je rekord u posljednje dvije godine. Prošlog tjedna cijena je bila 74 dolara po barelu.

U skladu s kretanjima na globalnoj razini, i cijene u Bosni i Hercegovini počele su rasti prije određenog vremena. Ministarstvo trgovine FBiH, kako su nam rekli, danas do 12 sati primilo je 20 obavijesti o promjeni cijena i marži koje se odnose na povećanje cijene benzina, dizela i LPG-a u iznosu od 0,05 KM po litri, prenosi Klix.

"Od ponedjeljka prošlog tjedna evidentan je rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, a to onda utječe i na kretanja cijena u našoj zemlji. Tako trenutna cijena premium bezolovnog benzina 95 iznosi od 2,11 do 2,36 KM po litri, cijena dizela je 2,01 do 2,31 KM, a cijena LPG-a je od 1,11 do 1,41 KM po litri", kazali su  iz Ministarstva trgovine FBiH.

Shodno ovim cijenama, ako vozite putnički automobil srednje klase koji ima zapreminu rezervoara 50 litara, za pun rezervoar benzina prosječno ćete platiti 110 KM, a za rezervoar dizela 107 KM. To je srednja cijena u odnosu plaćate li gorivo po najjeftinijoj ili najskupljoj tarifi na tržištu.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Republike Srpske, kaže kako su cijene u proteklom periodu rasle i u Republici Srpskoj, te kako postoji mogućnost da i u narednom tjednu dođe do povećanja ulaznih cijena, iz rafinerija i drugih eksternih izvora snabdijevanja, a samim tim i cijena na benzinskim crpkama.

"Cijene su više za tri do pet pfeninga za oba derivata i na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Trenutno se cijene kreću u prosjeku od 2,11 do 2,21 KM za BMB 95, 2,04 do 2,19 KM za EDS, te od 1,19 do 1,29 KM za TNG, u zavisnosti od distributera i regije. Cijene će rasti u narednim danima, ali to svakako zavisi i od ulaznih cijena, po dinamici burzanskih kretanja. Dakle, do povećanja cijena je došlo i u Federaciji, ali ostaje trend da je gorivo u Republici Srpskoj jeftinije, jer je u FBiH u prosjeku skuplje za oko deset pfeninga", kazao je Trišić.

Trenutno, istaknuo je, na tržištu postoje problemi kod snabdijevanja tečnim naftnim gorivima (TNG), tako da je rast cijena primjetan posljednjih 20-ak dana. Zbog toga je na svim benzinskim crpkama došlo do poskupljenja do skoro 20 pfeninga u posljednja dva do tri mjeseca.

"Postoje određeni problemi u opskrbi TNG-a na europskom tržištu, tako da je za očekivati da se nastavi s poskupljenjem i u narednom periodu. Na sceni imamo poremećaje na globalnom nivou biznisa, a mi na malom tržištu smo praktično onemogućeni utjecati na bilo što. To su tipični indikatori koji pokazuju da motori privreda imaju određenih problema s planiranim projektima. Pored navedenog, mislim da je transport plina također problematičan, da se narudžbe dugo čekaju i logistika ne može odgovoriti zahtjevima", zaključio je Trišić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:10