StoryEditor

Gordana Tadić glavna je tužiteljica Tužiteljstva BiH

Piše D  /  23.01.2019., 03:01h

Tijekom predstavljanja programa rada, Tadić je najavila da će se zalagati da Poseban odjel za ratne zločine nastavi rad na najsloženijim predmetima, a istaknula je i potrebu unapređenja regionalne suradnje.

Predložila je i spajanje dva odjela u jedan zbog bolje efikasnosti rada ove pravosudne institucije i to Odjela II nadležnog za organizirani, privredni kriminal i korupciju, te Odjela III koji je nadležan za ostala kaznena djela iz nadležnosti Suda BiH.

Osvrnula se i na problem korupcije, kazavši da je potrebno raditi na popravljanju percepcije javnosti.

Osim Tadić koja je prema bodovnoj rang listi bila prva s 134,2 bodova, na ovu dužnost kandidirali su se još i državna tužiteljica Diana Kajmaković (133 bodova) i federalni tužilac Munib Halilović (131,6 bodova), a njih troje predstavili su program rada.

Ova važna pozicija u lancu sudske vlasti upražnjena je od 2016. godine, kada je bivši glavni tužitelj Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravomoćno smijenjen s te funkcije.

Tadić, Kajmaković i Halilović ostali su u najužem izboru od 11 kandidata prijavljenih na konkurs VSTV-a. Podvijeće VSTV-a odlučilo je krajem prošle godine da su, nakon izmjena Pravilnika VSTV-a, najbolje ocjene dobila ta tri kandidata, koja imaju i najveće iskustvo u dosadašnjem radu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:02