StoryEditor

Gordan Lauc: "Virus nije toliko strašan koliko smo mislili"

Piše D  /  22.08.2020., 07:08h

Pogoršanu epidemiološku situaciju komentirao je znanstvenik Gordan Lauc u Dnevniku HRT-a.

"Važno je reći da smo mi ispod prosjeka brojeva onoga što vidimo u Americi. Ovo nisu kataklizmičke brojke. Nije se kod nas dogodio bitan porast broja zaraženih, počeli smo jednostavno puno više testirati i to odmah rezultira puno većim brojem zaraženih ljudi", rekao je profesor Lauc. 

Lauc kaže da se brojke neće bitno povećavati u nekoliko idućih tjedana. 

"Puno važnije je u ovom trenutku gledati što su bolnice u ovom trenutku prazne u borbi protiv korona virusa. Korona trenutno ne predstavlja veliki zdravstveni problem u Europi. Loša strana toga je da je ljeti blaža bolest, a to znači da nas čeka sljedeća zimska sezona s puno težim posljedicama", dodao je Lauc.

Profesor kaže i kako korona virus nije isključivo respiratorna bolest jer ostavlja puno teže posljedice, ali dodaje i kako se trenutno premalo zna o virusu: "Mi još nemamo nikoga tko je davno prebolio virus da bi mogli analizirati. Čini se ipak na kraju da virus nije toliko strašan koliko se činilo na početku. Ljudi koji prebole blagi oblik virusa i njihovi članovi obitelji razvijaju određenu razinu imuniteta, ne znamo jesu li u potpunosti zaštićeni od virusa, ali stvara se određena memorija". 

"Cjepivo za koronu će možda biti napravljeno do kraja godine, a masovno dostupno na proljeće. Iznimno je važno cijepiti se protiv gripe na jesen, na taj način će se osigurati da se nema teška situacija s dva virusa u isto vrijeme", zaključio je Lauc. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:05