StoryEditor
u susret velikom blagdanu

Goraždanski župnik don Josip Tadić: Božić je blagdan kojim se kršćani sjećaju ljudskog rođenja Božijeg sina

Piše fena  /  24.12.2022., 19:32h

Božić je blagdan kojim se kršćani sjećaju ljudskoga rođenja Božjeg sina i za tu svetkovinu se spremaju kroz razdoblje Došašća, koje treba biti vrijeme duhovne priprave i obraćenja – poručio je povodom velikog katoličkog blagdana Božića, goraždanski župnik don Josip Tadić.

Dodaje da svetkovina Božića istovremeno podsjeća na dva Isusova dolaska, na fizičko rođenje kad je u obliku čovjeka došao na ovaj svijet i priziva njegovo buduće slavno "rođenje" u kojem ljudski život nalazi svoju svrhu, konačni smisao i opravdanje.

- Osim sjećanja na rođenje Sina Božjega, važno je prepoznati da se kroz cijelo vrijeme Došašća najavljuje također Kristovo buduće "rođenje". To je njegov dolazak prema obećanju koje ponavljamo u vjerovanju da će on na kraju vremena doći u slavi i suditi živima i mrtvima i da njegovu kraljevstvu neće biti kraja. U tom smislu cijeli ljudski život je "dugo došašće" čija je svrha pripremiti se za taj budući slavni dolazak Kristov - ističe Tadić.

Napominje da je svaki kršćanin pozvan živjeti Božić tako da se Isus rodi u njegovu srcu, savjesti i djelovanju i da se nastani u njegovu životu.

- Da čovjek dopusti da Bog korigira njegovo razmišljanje i da svoje ponašanje uskladi s Božjim pravilima. Taj način Isusova rođenja obično se naziva duhovnim. I dok su prva dva Isusova dolaska plod isključivo Božjega milosrđa i dobrote, i uopće ne ovise o čovjekovoj volji, duhovni dolazak Isusov u svaki ljudski život ovisi o čovjekovu pristanku, raspoloživosti i suradnji. Svaki čovjek može primiti Isusa da se rodi u njegovu svratištu. Božji dolazak "među" ljude donijet će plod samo ako čovjek svojom suradnjom prihvati i dopusti da se Isus rodi u njemu, da čovjek Isusa primi u svoje svratište- kazuje goraždanski župnik.

Podsjetio je da danas u svijetu postoje mnogi gladni, žedni, stranci, goli, bolesni, nezaposleni, beskućnici, migranti, prognanici i sužnji različitih vrsta koji  traže "svratište".

- Kad god sa svojim potrebama kucaju na naša vrata pa ih primimo i pomognemo koliko možemo, primili smo također Isusa. To je Isusov nauk! I obratno, ako ljude u potrebi odbijemo, poslali smo poruku Isusu da za njega nema mjesta u našemu svratištu. Ako želimo Isusov nauk primijeniti na konkretno stanje, prilika su za to brojni ljudi oko nas koji traže "svratište", mole da netko čuje njihove muke i trebaju pomoć za rješenje svojih potreba – naveo je on.

Dnevnik.ba

26. srpanj 2024 12:17