StoryEditor
INDEXOV KOLUMNIST

Goran Vojković za Dnevnik.ba: Zapad je svjestan potencijalne nestabilnosti, zato su i poslali dodatne vojnike u BiH

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  02.03.2022., 19:56h
Iako smo svi zabrinuti zbog agresije na Ukrajinu i mogućih posljedica za jugoistok Europe, posebno BiH, mislim da oko nekih mogućih lokalnih nestabilnosti možemo biti mirni. U regiji kao prvo nema snaga koje bi mogle napraviti neku destabilizaciju, rekao je za Dnevnik.ba Goran Vojković, sveučilišni profesor i kolumnist portala Index.hr.

Vojkić, nastavlja, da je možda i važnija, činjenica da je Zapad je svjestan potencijalne nestabilnosti i cijelo područje drži pod nadzorom.

 “Slanje dodatnih vojnika u BiH je jasna poruka – ako netko nešto glupo pokuša, biti će zaustavljen. Što se tiče Srbije, Vučić je pun iracionalnih izjava, no on je u kampanji i te izjave su prvenstveno za unutarnju uporabu. npr. hvali se kako će Srbija preteći Hrvatsku po BDP-u (ukupnom, ne po stanovniku), zaboravljajući koliko Srbija ima više stanovnika, što je jednako kao da se predsjednik neke afričke države s preko 100 milijuna ljudi hvali kako imaju veći BDP od Austrije“, objašnjava Vojković.

Rat u Ukrajini naravno ne pomaže – svijet ima sada vrlo ozbiljan problem i nitko se neće stići baviti problemima drugdje, posebno u BiH.

“To znači da nastavljamo jednako – korumpirani i nesposobni lokalni političari, verbalne izgovorene prijetnje i druge gluposti, te strani nadzor koji pazi da stvari ne odu izvan kontrole“, zaključio je Goran Vojković, Indexov kolumnist u izjavi za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 05:17