Article_Top_970x250

Goran Sarić, koji je oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici, od BiH traži 43.000 KM

nematerijalna šteta

Goran Sarić, koji je oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici, od BiH traži 43.000 KM

svibnja 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Sud BiH

Goran Sarić, koji je pravomoćno oslobođen optužbi u dva predmeta za ratne zločine u Sarajevu i genocid u Srebrenici, tužio je državu BiH zbog vremena provedenog pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se isplati odšteta od 43.000 KM.

Pored naknade štete, kako je rekla Sarićeva odvjetnica Ozrenka Jakšić, tužbeni zahtjev podnesen je i zbog pretrpljene duševne boli, prenosi Detektor.ba.

Iz Državnog pravobraniteljstva su naveli da se tužbeni zahtjev treba odbiti, posebno u pogledu mjera zabrane, koji je, prema njihovom mišljenju, bio opravdan.

Jakšić je kao dokaz predložila vještačenje optuženog Sarića od strane vještaka psihijatrijske struke.

“Potrebno je da vještak izvrši vještačenje kako bi se ustanovio utjecaj pretrpljene duševne boli, straha, negativnog konteksta prema javnosti zbog sudskog postupka, kao i smetnji vezanih za održavanje uobičajenih obiteljskih i drugih veza, te duljinu i intenzitet pojedinačnih smetnji zbog izrečenih mjera zabrane”, kazala je Jakšić.

Sarić, bivši zapovjednik Specijalne brigade policije, oslobođen je krivnje da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haaškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog pothvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba.

U stuednom 2014. godine Apelacijsko vijeće Suda BiH oslobodilo je Gorana Sarića optužbi za zločine počinjene 1992. u sarajevskom naselju Nahorevo.

Sarić je oslobođen optužbe da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar, nadzirao i sudjelovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

Dnevnik.ba

Tagovi: