Article_Top_970x250

GORAN BREGOVIĆ: Bog nam nije kazao kako živjeti zajedno jer to je nešto što moramo naučiti sami

Sizifov posao

GORAN BREGOVIĆ: Bog nam nije kazao kako živjeti zajedno jer to je nešto što moramo naučiti sami

sij 30, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Za balkansku rock-zvijezdu Gorana Bregovića njegovo rodno Sarajevo više je od grada. Sarajevo je "metafora" multikulturalnog načina života koji se raspada kada započne vjerski sukob, kazao je u intervjuu za francusku novinsku agenciju AFP.

 Sve ono što danas gledamo po Europi, najprije smo vidjeli u Sarajevu. Susjed..., koji vam je danas dobar susjed, sutra puca na vas jer ste druge vjere - ispripovijedao je Bregović novinaru AFP-a u svojem studiju u Beogradu.

- Sarajevo je oduvijek moja prva metafora. Danas to nije samo ime grada, to je metafora našeg vremena - naglašava.

Svoj zadnji album 'Tri pisma iz Sarajeva' šezdesetsedmogodišnji je glazbenik posvetio krhkome vjerskom skladu i svojem rodnom gradu.  Prisjeća se priče o starome židovu koji svakoga dana posljednjih 60 godina dolazi pred Zid plača i moli da se prekine rat između pripadnika različitih vjera.

- Imam osjećaj da govorim zidu - žali se pritom stari židov.

- Bog nam nije kazao kako živjeti zajedno. Jer... to je nešto što moramo naučiti sami - kaže Bregović.

Sizifov posao

Album će ove godine predstaviti na zahtjevnoj turneji na 130 pozornica diljem svijeta. Pratit će ga vjerni članovi njegova 'Orkestra za sprovode i vjenčanja'.

- Nisam od onih koji rade video-snimke za YouTube ili za televiziju. Staromodan sam tip... Putujem svijetom i predstavljam pjesme sa svojega albuma - kaže uz širok osmijeh.

Na njegovu novom albumu nastupaju izraelski glazbenici Asaf Avida i Riff Cohen, alžirska punk ikona Rachid Taha i španjolski pjevač Bebe. Na albumu su i tri 'komada' za violinu i orkestar.

- I violina je u mojim pjesmama svojevrsna metafora - objašnjava Bregović. - Svira se na tri različita načina: onako kako je sviraju kršćani u klasičnoj glazbi, na 'klezmer' način ili onako kako je sviraju židovi i na orijentalni način poput muslimana - kaže.

Gitarist Bregović slavan je postao sedamdesetih godina prošlog stoljeća s bandom 'Bijelo Dugme', jednim od vodećih rock sastava u bivšoj Jugoslaviji, podsjeća AFP.

U dokumentarnoj video snimci iz 1991., snimljenoj godinu dana prije početka rata koju koristi kao najavu za novi album, govorio je o mješavini glazbenih utjecaja u Sarajevu. Na snimci mladi Bregović sjedi usred Sarajeva i govori o glazbi koja dolazi iz "crkava, katedrala, džamija". Kaže i kako bi bila šteta da se to jednoga dana izgubi.  

Kaže i da isto ponavlja u Pismima iz Sarajeva te dodaje da je riječ o Sizifovu poslu.

Složno Sarajevo danas je mit.

Sarajevo neće čuti Bregovićeva pisma

Kad se Jugoslavija raspala Bregović je odbio zauzeti stranu.

- Moj otac je hrvatski katolik, majka pravoslavna Srpkinja, a supruga muslimanka. Na koga je trebalo pucati? Na obitelj moje supruge? Mojeg oca? Ili moje majke? Nisam nikoga mrzio. Samo sam bio žalostan - kaže Bregović.

Multikulturalnog Sarajeva više nema. Srbi su otišli u istočne dijelove grada, brojni se Hrvati nikad nisu ni vratili, a bosanskih je židova ostalo tek nekoliko stotina, govori Bregović.

- Teško je povjerovati da iz povijesti nismo ništa naučili i da isti rat ponavljamo svakih pedeset godina - kaže Bregović. -Moj djed je bio vojnik, moj otac je bio vojnik, a ja sam, nasreću na početku rata bio u Parizu.

Kada nije na turnejama živi između Beograda, Sarajeva i Pariza, javno iskazujući svoju dugovječnu ljubav za Balkan, 'tešku ljubav', kako sam kaže.

No sretan je, ističe, jer njegove kćeri imaju francusko državljanstvo i žive u Francuskoj, normalnoj zemlji s normalnim patriotizmom u kojoj se ne mora uvijek ratovati i žrtvovati se.

- Ako ste domoljub na Balkanu..., to zahtijeva puno toga..., ondje trebaju samo vojnike.

Na popisu gradova njegove nove turneje nije Sarajevo.

Dnevnik.ba