StoryEditor
ZUERICH

Googleovi radnici u Švicarskoj štrajkaju zbog otkaza

Piše hina  /  15.03.2023., 17:16h

Stotine Googleovih radnika u švicarskom gradu Zuerichu stupile su u srijedu u štrajk u znak prosvjeda protiv više od 200 otkaza.

U siječnju je Googleova matična tvrtka Alphabet objavila da planira ugasiti 12.000 radnih mjesta diljem svijeta, što odgovara šest posto njezine radne snage, podsjeća Reuters.

Odluka o otkazima vremenski se poklopila s valom gašenja radnih mjesta u kompanijama diljem SAD-a, posebice u tehnološkom sektoru gdje su tvrtke od početka godine otpustile više od 290.000 radnika, prema stranici za praćenje otkaza Layoffs.fyi.

Radnici Googleovog ureda u Zuerichu, u kojem radi oko 5.000 zaposlenika, prosvjedovali su protiv najavljenih otkaza već u veljači.

Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 zaposlenika ponudilo da im se, umjesto otkaza, smanje plaće i radni sati.

Google je očito odbio njihov prijedlog.

"Naši članovi u Google Zuerichu i svi zaposlenici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima", rekao je glasnogovornik Syndicoma.

“Smeta im netransparentnost u otkazima, a posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara”.

Glasnogovornik Googlea rekao je da je tvrtka odlučila smanjiti broj zaposlenih kako bi broj radnih mjesta bio u skladu s najvišim prioritetima.

"Proces savjetovanja u Švicarskoj završen je i obaviješteni su zaposlenici čija su radna mjesta pogođena”, rekao je glasnogovornik.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 10:58