StoryEditor
štrajk radnika čistoće

Gomile smeća u Parizu - švedski stol za štakore

Piše hina  /  14.03.2023., 20:25h

Prepuni kontejneri i kante za smeće u velikim dijelovima Pariza i tisuće tona smeća koje nitko ne odvozi na ulicama francuske prijestolnice - rezultat je to štrajka radnika čistoće koji je počeo prije tjedan dana, javlja BBC u utorak.

"Prljavo je, privlači štakore i žohare", požalio se jedan Parižanin na francuskom radiju.

Radnici štrajkaju zbog prijedloga vlade Emmanuela Macrona o podizanju dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine.

Drugi gradovi, uključujući Nantes, Rennes i Le Havre, također su pogođeni štrajkom.

Smetlari su se prije tjedan dana pridružili štrajku zbog kasnijeg odlaska u mirovinu, a pariške vlasti kažu da je polovica gradskih četvrti, koje pokrivaju općinski radnici, pogođena akcijom. Tri mjesta za obradu otpada su blokirana, a četvrto djelomično zatvoreno.

U ponedjeljak su pariške vlasti priopćile da 5600 tona otpada tek treba biti pokupljeno.

Jedan komentator na radiju Europe1 opisao je situaciju kao švedski stol za šest milijuna štakora u Parizu, dvostruko više od ljudske populacije.

U 10 okruga koje pokrivaju privatne tvrtke odvoz smeća odvijao se gotovo normalno, priopćilo je gradsko vijeće. Neka izvješća pokazuju da su aktivisti pokušavali spriječiti nastavak sakupljanja otpada.

Jedna privatna tvrtka također je viđena u ponedjeljak navečer na kanalu vijesti BFMTV kako sakuplja otpad u jednom od velikih središnjih okruga, šestom, koji inače pokrivaju gradski radnici. Slično prikupljanje otpada odvijalo se u druga dva okruga na zapadnom rubu grada.

Vodeći dužnosnik gradskog vijeća Emmanuel Grégoire rekao je da je situacija komplicirana, ali vlasti daju prioritet intervenciji za javnu sigurnost, s fokusom na čišćenje tržnica, odvoz vreća za smeće koje leže na tlu i osiguravanje sigurnosti pješaka.

"Štrajk izaziva promjenu u ponašanju štakora", rekao je stručnjak Romain Lasseur za list Le Parisien. "Oni će kopati po kantama, tamo se razmnožavati i ostavljati svoj urin i izmet. Imamo zabrinjavajući zdravstveni rizik za radnike čistoće i opću populaciju."

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 19:02