StoryEditor

GOJKO ŠUŠAK: “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!”

Piše D  /  07.08.2019., 06:08h

Akcija je počela 4. kolovoza 1995. u 5 sati i za 84 sata Hrvatska vojska i policija ostvarile su svoj zadatak i stale na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, izjavio je ministar Šušak, prenosi hic.hr

Izvijestio je da se za vrijeme trajanja konferencije za novinstvo (18,30 sati) u Topuskom predaje oko pet do šest tisuća pobunjenika, a borbe se više ne vode. Istaknuo je da su još moguće policijske akcije, ali vojna je akcija završila. Ministar Šušak je izvijestio da su u operaciji “Oluja ’95.” hrvatske oružane snage imale 118 mrtvih i 620 ranjenih, te da nema potpunih izvješća o poginulima i ranjenima na protivničkoj strani.

Za uspjeh ‘Oluje’, uz pobjedničku Hrvatsku vojsku i policiju, koju su predvodili načelnik GS HV-a general Zvonimir Červenko, načelnik Obavještajne uprave GS HV-a kontraadmiral Davor Domazet, zapovjednici Zbornih područja HV-a generali Miljenko Crnjac, Luka Džanko, Ante Gotovina, Mirko Norac, Petar Stipetić i skupnih snaga specijalne policije kojom je zapovijedao general Mladen Markač, zaslužno je zajedništvo većine hrvatskog naroda i hrvatskih građana koji su se suprotstavili srpskoj agresiji, kao i uspješna državotvorna politika, predvođena pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, prenosi HMS.

Iako nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini odigrala ključnu ulogu deblokiranjem dugo opkoljenog “bihaćkog džepa”. Njome se promijenio strateški odnos snaga na cjelokupnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a Hrvatska vojska pokazala kao vojnički nadmoćna sila!

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:30