StoryEditor
BIO BORAC ZA PRAVA LOGORAŠA

Godišnjica smrti Karla Marića: U zloglasnom logoru ARBiH proveo 10 mjeseci, 68 dana su ga mučili u samici

Piše Desk  /  20.01.2022., 11:04h
Danas 20.1.2022. godine navršava se prva godišnjica od kada je preminuo predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata BiH Karlo Marić.

Karlo Marić rođen je 1946.godine, kao drugo dijete u obitelji Franje i Anice u Grabovici kod Mostara.

Osnovnu i srednju učiteljsku školu završio je u Mostaru, te je počeo raditi kao učitelj najprije u Risovcu, a onda u Glogošnici. Poslije se zaposlio u Općini u Jablanici, a zatim i u Mup-u u Jablanici.

Oženio se Anicom Zelenika 1976.godine sa kojom je imao troje djece:

pokojnog Olivera, Vedrana i Anu, kao i šestero unučadi.

Početkom Domovinskog rata među prvima se dragovoljno priključio organizaciji obrani Grabovice od neprijateljske agresije, kao pripadnik 3. samostalne satnije 1.Bojne bjelopoljske.  

Zarobljen je 10.5.1993.godine prilikom obrane Grabovice od neprijateljskog napada tzv. Armije BiH pod nazivom Neretva ¨93, odveden u logoru „Muzej“ u Jablanici gdje je za provedenih (10) deset mjeseci pretrpio najstravičnije oblike psihičkih i fizičkih tortura uz 70 dana provedenih u podrumskoj samici „Muzej“ što je  ostavilo nepopravljive posljedice za njegov nastavak života.

Karlo Marić je jedinstven primjer koliko čovjek može pretrpjeti zla, mržnje i surovosti, jer njegova patnja i bol, ujedno je i prikaz koliki monstrumi i zločinci mogu biti ljudi.

Nastavak svog života posvetio je mukotrpnoj borbi za rasvjetljavanje istine o pokolju  nevinih civila Hrvata Grabovice koje su počinili pripadnici Armije BiH, kao i ratnim zločinima u zloglasnom logoru Muzej u Jablanici.

Trebamo čuvati uspomenu na predsjednika pokojnog Karla Marića kako bi sve buduće generacije učile i poštovale težak put i žrtvu koju je podnio hrvatski narod u Bosni i Hercegovini tijekom Domovinskog rata.

Domoljubni osjećaji, ideje i vrijednosti, uz ugrađene ogromne i brojne žrtve, kako u Domovinskom ratu, tako i danas u ovim turbulentnim vremenima, uz prkos pokušajima brisanja istine i gaženja hrvatskog identiteta, mogu nas i danas dodatno osnažiti u borbi za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Današnji dan uz prisjećanje na preminulog Karla Marića, upravo je i prigoda za sve nas da se podsjetimo teškog puta i žrtve koju je podnio hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju Hrvatske udruga logoraša.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 07:48