StoryEditor
7. svibnja

Godišnjica pada helikoptera na letu za Žepu i pogibije 12 putnika

Piše fena  /  07.05.2023., 10:59h

U večernjim satima 7. svibnja 1995. godine sa heliodroma Višća kod Živinica helikopter, u kojem se nalazilo 19 putnika, poletio je za Žepu. Na put bez povratka krenulo je 12 putnika, a ni 28 godina kasnije nije utvrđen točan uzrok pada helikoptera.

Za Srebrenicu su putovala četiri tuzlanska liječnika, koji su dobrovoljno prihvatili poziv da pomognu narodu Srebrenice: dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović i dr. Dževad Džananović.

Na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini, gdje je vatrama bilo obilježeno mjesto slijetanja, helikopter su čekali komandant 285. brdske brigade Avdo Palić i major Dževa Brgulja, sa grupom boraca.

Međutim, helikopter je pao u blizini mjesta gdje je trebao sletjeti. Poginulo je 12 članova posade, među kojima su piloti Džemil Malkić i Enver Čokić, letač tehničar Izet Džambić, liječnici dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković i dr. Husein Halilović.

Život su izgubili i putnici Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

Teže i lakše su ozlijeđeni ostali putnici: Ramiz Bećirović, Ejub Golić, Hamed Malić, Mehmed Malić, Samir Karić, dr. Dževad Džananović, Dževad Džebo, Ramo Čardaković, Numo Krluč i jednogodišnji Emir Salihović.

Nakon pada ovog helikoptera, obustavljen je zračni most za Žepu i Srebrenicu, a to se kasnije odrazilo na sudbinu istočnih enklava.

Na olupinama helikoptera nisu pronađeni tragovi koji bi ukazali na to da je helikopter srušen vatrenim oružjem. U izvještaju stoji da je uzrok pada helikoptera neutvrđen.

Dnevnik.ba

20. rujan 2023 19:07