StoryEditor
strašan zločin

Godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji - Prošlo je 28 godina, a bol roditelja nikad neće prestati

Piše fena  /  25.05.2023., 12:00h

Od ranih jutarnjih sati prema Slanoj Banji i Aleji mladosti pristižu rijeke ljudi kako bi odali počast, položili vijence i cvijeće za ubijenu tuzlansku mladost na Kapiji 25. svibnja 1995. godine. Tog ratnog četvrtka s položaja Vojske RS na Ozrenu ispaljena je granata u 20.55 koja je u eksploziji odnijela 71 mladi život, a oko 140 osoba je teže ili lakše ranjeno.

Prolaze godine, nanizalo se 28, a bol roditelja, kojih je sve manje, nikada neće prestati. Od prošlog 25. svibnja nema Arifa Ahmetaševića, oca ubijene Edine, koji je preselio na bolji svijet, ali je ostao svima u sjećanju po svom humanizmu i ljudskosti. 

- Otišao je Arif koji je bio veliki čovjek, ne samo po visini. Veoma mi nedostaje. Odlaze roditelji, a da pravdu nisu dočekali. Možda ni mene neće biti narednog 25. svibnja, imam i ja godina, ali dok god sam živa dolazit ću na mezar svog sina Alema. Sramota je što tapkamo u mjestu, što je presuđeni ubojica Novak Đukić na slobodi, a da roditelji umiru bez da su čuli da je smješten iza rešetaka - kaže Zineta Hidanović.

Upravo ogorčenje zbog neprocesuiranja odgovornih na Kapiji produbljuje rane roditelja. Smatraju kako nije samo Novak Đukić kriv za granatiranje Tuzle. Također, navode da je Novak Đukić, general Vojske RS, pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, ali da je otišao u Beograd na navodno liječenje i da nikada nije smješten u zatvor. Za njim je Sud Bosne i Hercegovine raspisao međunarodnu potjernicu. 

- Moj Muris je imao 15 godina. Otišao je u školu, a sa njim sam popila kavu. Otac mu je bio na ratištu, branio Bosnu i Hercegovinu, a on je poginuo na Kapiji. Nisam čula kada je pala granata, ali su mi vrlo brzo pred kuću počele pristizati susjedi. Znala sam da nešto nije u redu, pa sam otišla na UKC Tuzla. Sutradan sam otkrila čaršaf i vidjela svog Murisa, koji je na obrazu imao kap krvi, kao mladež. Ono što sam dalje vidjela ne mogu prepričati, koliko ga je granata raznijela - kaže kroz suze Hava Fatušić, kojoj ovozemaljske muke olašavaju dvije kćerke i unuka. 

Komemorativno obilježavanje 25. svibnja u Tuzli se nastavlja polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju Kapija, a večeras u 20.55 sati oglasit će se sirene u vrijeme kada je sa Ozrena ispaljena granata na tuzlansku mladost.

Spisak ubijenih

Suzan Abdulismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić Enko, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ivana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Sanja Čajić, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak Ćiro, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Dušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasečić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović, Elvira Hurić, Almir Jahić, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihada Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Aim Slijepčević, Savo Stjepanović, Jelena Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković i Adnan Zaimović.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 20:32