StoryEditor
jahja vuković

Godinama ratovao na strani ISIL-a, Sud BiH ga oslobodio: "Vrlo mladi Bosanac, nije terorist"

Piše desk  /  05.10.2021., 13:22h
Pretresno vijeće Suda BiH donijelo je oslobađajuću presudu Jahji Vukoviću koji se teretio za djelo terorizma.

Pretresno vijeće je smatralo da je riječ ''o vrlo mladom Bosancu i da nije riječ o teroristu''. Tužiteljstvo BiH ima pravo žalbe. 

Naime, Vuković je šest godina boravio u Siriji gdje je ratovao na strani Islamske države. Tijekom 2014. godine je otputovao u Siriju u namjeri da se bori u redovima terorističkih organizacija na teritoriju Sirije i Iraka, a bio je pripadnik paravojne formacije Al Nusra Front. 

Svjedokinja V.K. u svojoj izjavi je razotkrila Vukovićevo djelovanje jer je i ona u Siriji boravila od 2016. do 2018. godine. Kako je ispričala tužiteljima, živjela je u sirijskom gradu Jisr al-Shughour i tamo je upoznala nekoliko državljana BiH, među kojima je bio i Jahija Vuković zvani Abdulaziz. I Vuković je tijekom ispitivanja istražiteljima potvrdio da je bio u tom gradu. 

Tijekom istrage inspektori su pronašli snimku pod naslovom „Muhadžiri Balkana predstavljaju video“, a na kojem se nalazi Jahja na području Sirije. Vuković je prošao obuku za snajperiste.

 ''S ostalim pripadnicima ISIL-a izveo je niz napada koje su građani BiH mogli gledati putem medija. Njegovo puštanje bi izazvalo stvarnu prijetnju od narušavanja javnog reda i mira s obzirom da je javnost upoznata sa strašnim terorističkim aktima koje činio ISIL kao i brutalnim ubojstvima te da su ista snimana da bi se odaslala poruka u svijet'', naveli su ranije iz Tužiteljstva BiH. 

Vuković je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura takozvane Islamske države, nakon čega se skrivao u Turskoj, gdje je lociran, uhićen i u listopadu prošle godine izručen pravosuđu BiH. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:20