StoryEditor

GO HDZ BiH Mostar: "Ovo je povijesni sporazum! Ostvarili smo naše ciljeve"

Piše D  /  17.06.2020., 06:06h

Usvajanjem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH otklonit će se davno utvrđena diskriminacija, a samim tim i ispuniti toliko puta opravdano spomenuta Odluka Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine vezana za izborna pravila za Grad Mostar, stoji u priopćenju Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar.

Pregovarački tim Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, dodaje se, ostvario je svoj puni cilj te je osigurao izjednačavanje vrijednosti glasa svih birača na području Grada Mostara, priopćeno je iz te stranke.

Prema sporazumu, 35 mostarskih gradskih vijećnika birat će se iz šest izbornih jedinica šest gradskih područja: Gradsko područje Jugozapad 7, Zapad 4 i Jug 2, odnosno Gradsko područje Stari grad 5, te Sjever i Jugoistok po 2; dok će se preostalih 13 birati s gradske liste Grada Mostara kao jedne izborne jedinice.

Ranije zakinuti birači iz bivše središnje zone Grada Mostara svoje aktivno i pasivno biračko pravo ostvarit će kao i svi ostali kroz gradsku listu, te u izbornim jedinicama gradskih područja Jugozapad ili Stari grad ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojem od navedenih gradskih područja, kao birači iz bivše Središnje zone, gravitiraju.

Iz HDZ-a BiH dodaju kako pored izbornih pravila, aneks Sporazuma čini i prijedlog Statuta Grada Mostara, koji je urađen kao nacrt budućeg statuta u skladu s postojećim zakonskim okvirom u državi, entitetu i Županiji, a predstavljat će materijal za izabrane gradske vijećnike, koji su jedni nositelji zakonskog prava ali i obveze, te političke i društvene odgovornosti za izmjenu i dopunu Statuta Grada Mostara.

"Kao članovi Pregovaračkog tima, koristimo ovu priliku zahvaliti se svim predstavnicima medija koji su pratili ovaj proces, a posebno hvala svim građanima Grada Mostara koji su imali povjerenja u naš višegodišnji rad na iznalaženju demokratskog i pravednog rješenja koje u potpunosti ispunjava Odluku Ustavnoga suda. Bila nam je iznimna čast predano raditi na svemu tome, uz osoban motiv svakoga od nas od početka pregovaračkog procesa: pronaći razborito domaće rješenje ovog do sada nerješivog neuralgičnog problema", poručili su iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:02