StoryEditor
kalifornija

Gnojivo kao gorivo: Kravlja balega pokreće električna vozila

Piše desk  /  10.09.2022., 07:17h

Godišnje se iz tekućeg stajnjaka jedne krave može proizvesti do 1.000 kilovatsati električne energije

Tečni stajnjak je našao svoju primjenu u proizvodnji električne energije i automobilske industrije. Tako se u Kaliforniji električna vozila već pokreću strujom proizvedenom iz ovog đubriva, piše Forbes.

Krave imaju veliki potencijal kao generator ove vrste energije. Prema proračunima Federalnog ministarstva poljoprivrede, godišnje se iz tekućeg stajnjaka jedne krave može proizvesti do 1.000 kilovatsati električne energije.

Ona može da se koristiti za sve uređaje pa tako i, primjerice, pokretanje perilice rublja.

U blizini Fresna u američkoj državi Kaliforniji se tečni stajnjak od skoro 7.000 krava na farmi mlijeka Bar-20 koristi za pokretanje više od 17.000 električnih vozila.

Princip rada je takav da se putem cjevovoda kravlja balega unosi u fermentor. Zahvaljujući anaerobnom sustav, iz tekućeg stajnjaka se hvata metan i pretvara u obnovljivu energiju pomoću gorivnih stanica.

Nastala energija se prenosi u električnu mrežu i koristi dalje za pogon, a u ovom je slučaju pomoglo i partnerstvo s BMW-om u SAD-u. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, farma krava štedi tisuće tona emisija koje oštećuju klimu svake godine. Osim toga, ovu energiju koriste i za vlastiti sustav miješanja stočne hrane, piše Agroklub.ba.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 13:55