StoryEditor

Glumac iz Tuzle zatvorio kolegicu i seksualno je zlostavljao, dobio samo opomenu pred otkaz

Piše D  /  20.04.2021., 01:04h

Narodno kazalište Tuzla izdalo je pisano upozorenje pred otkaz glumcu kojeg je njegova kolegica iz glumačkog ansambla optužila da ju je seksualno uznemiravao. Ovu odluku donijela je disciplinska komisija koja je ponašanje glumca okarakterizirala kao težu povredu radne obveze, što je u pravilu u praksi i više nego dovoljno za otkaz, a seksualno uznemiravanje ocijenila kao “neprimjereno ponašanje prema građanima, suradnicima i drugim osobama u vršenju radne obaveze”, piše Oslobodjnje.ba.

Mlađi glumac zatvorio je kolegicu u jednoj prostoriji u kazalištu, svukao se i nagovarao je na spolni odnos, a dodatno uozbiljavanje situacije spriječio je ulazak druge osobe u tu prostoriju. Oboje su ranije u nekoliko predstava zajedno glumili. Ohrabrena javnom kampanjom Nisam tražila, žrtva je to i prijavila, nadajući se da će počinitelj biti kažnjen, ali i obznanjen. Ništa od toga se nije dogodilo.

Umjesto toga, glumac kojemu ovakvo ponašanje nije bilo strano ni prije incidenta s ovom glumicom, nesmetano je odigrao svaku predstavu u kojoj je imao ulogu otprije. Nakon što je prijavljen za seksualno uznemiravanje navodno se, nakon što je uhvaćen i prijavljen, i ispričao , što je disciplinska komisija uzela kao olakotnu okolnost.

Slučaj seksualnog uznemiravanja u Narodnom kazalištu je prijavljen i Tužiteljstvu, čija se konačna odluka o pokretanju službene istrage još očekuje

- Kod izricanja disciplinske mjere uzeta je u obzir težina povrede i njene posljedice, uvjeti pod kojima je povreda učinjena, olakotne i otegotne okolnosti, ponašanje radnika poslije učinjene povrede radne obaveze, stoji u odluci disciplinske komisije, koju je uvažio i direktor Narodnog kazališta Tuzla.

Poražavajuća je činjenica da i ostali glumci i radnici u kazalištu znaju za ovaj i druge slične slučajeve otprije, ali ništa osim deklarativne podrške nisu pružili svojim kolegicama. Narodno kazalište Tuzla je, nakon pisanja o ovome u kampanji Nisam tražila, javno osudilo ponašanje člana njihovog kolektiva, ali je na kraju ipak smatralo da je iznuđena isprika dovoljna za pisano upozorenje pred otkaz.

U praksi, u radnopravnim sporovima radnik koji počini težu povredu radne obaveze u pravilu dobije otkaz bez otkaznog roka, kako je propisano i zakonom. Međutim, ova praksa nije uzeta u obzir prilikom donošenja odluke koja se odnosi na ovog glumca, nego se Narodno kazalište odlučilo za blažu opciju koju propisuje i Zakon o radu FBiH, te izdalo pisano upozorenje pred otkaz.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:33