StoryEditor

Glavnooptuženi za terorističke napade 11. 09. 2001. spreman svjedočiti protiv Saudijske Arabije

Piše D  /  01.08.2019., 08:08h

Khalid Sheikh Mohammed pristaje pomoći rodbini žrtava terorističkih napada u parnici protiv Saudijske Arabije. U zamjenu, on od američke vlade traži da ne traži smrtnu kaznu protiv njega. U dokumentima navedenim u publikaciji obećao je “mnogo širu suradnju” ako se taj uvjet ispuni.

Obitelji žrtava optužuju Rijad da podržava teroriste, ali saudijska vlada negira bilo kakvu umiješanost u ove napade. U kontekstu tužbe, obitelji su inzistirale na potrebi saslušanja trojice od petorice optuženih.

Halid Sheikh Mohammed glavni je optuženik u terorističkim napadima na Sjedinjene Države. 2003. godine zarobljen je tijekom posebne operacije u Pakistanu. Tri i pol godine bio je zatvoren u jednom od tajnih zatvora CIA-e, gdje je bio podvrgnut okrutnim metodama ispitivanja. 2006. godine premješten je u Guantanamo.

Dana 11. rujna 2001. godine, Sjedinjene Države doživjele su najveći teroristički napad u modernoj povijesti. Dva zrakoplova namjerno su srušena na zgrade Blizance Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, treći se srušio na zgradu Pentagona, a jedan se srušio oko grada Shanksville u Pensilvaniji. Kao rezultat toga, 2.976 ljudi je izgubilo život, više od 4.000 je povrijeđeno, prenosi logično.com

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:38