Article_Top_970x250

Glavnooptuženi za terorističke napade 11. 09. 2001. spreman svjedočiti protiv Saudijske Arabije

preokret

Glavnooptuženi za terorističke napade 11. 09. 2001. spreman svjedočiti protiv Saudijske Arabije

kol 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Jedan od navodnih organizatora terorističkih napada 11. rujna 2001. spreman je potvrditi informaciju o umiješanosti Saudijske Arabije u ove napade. Jedini uvjet je da se smrtna kazna ne primijeni protiv njega, prenosi Wall Street.

Khalid Sheikh Mohammed pristaje pomoći rodbini žrtava terorističkih napada u parnici protiv Saudijske Arabije. U zamjenu, on od američke vlade traži da ne traži smrtnu kaznu protiv njega. U dokumentima navedenim u publikaciji obećao je “mnogo širu suradnju” ako se taj uvjet ispuni.

Obitelji žrtava optužuju Rijad da podržava teroriste, ali saudijska vlada negira bilo kakvu umiješanost u ove napade. U kontekstu tužbe, obitelji su inzistirale na potrebi saslušanja trojice od petorice optuženih.

Halid Sheikh Mohammed glavni je optuženik u terorističkim napadima na Sjedinjene Države. 2003. godine zarobljen je tijekom posebne operacije u Pakistanu. Tri i pol godine bio je zatvoren u jednom od tajnih zatvora CIA-e, gdje je bio podvrgnut okrutnim metodama ispitivanja. 2006. godine premješten je u Guantanamo.

Dana 11. rujna 2001. godine, Sjedinjene Države doživjele su najveći teroristički napad u modernoj povijesti. Dva zrakoplova namjerno su srušena na zgrade Blizance Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, treći se srušio na zgradu Pentagona, a jedan se srušio oko grada Shanksville u Pensilvaniji. Kao rezultat toga, 2.976 ljudi je izgubilo život, više od 4.000 je povrijeđeno, prenosi logično.com

Dnevnik.ba