StoryEditor
mostar

GLAVNO VIJEĆE HNS BIH: I u oblasti pravosuđa mora biti poštovana konstitutivnost naroda, kao temeljno ustavno načelo

Piše desk  /  01.05.2024., 20:46h

U Mostaru je održana 8. redovita sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Voditelji odjela Glavnog vijeća informirali su o aktivnostima njihovih odjela u proteklom razdoblju. Zaključeno je kako će se na narednoj sjednici obaviti tematska rasprava o stanju u zdravstvu nakon što je voditelj Odjela za zdravstvo dr. Milenko Bevanda ukazao na potrebu rješavanja određenih problema i definiranja strateških smjernica u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U kontekstu razmatranja ključnih stajališta u pripremi zakona iz oblasti pravosuđa, Glavno vijeće naglašava da natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti mora biti poštivano i u ovom segmentu trodiobe vlasti u BiH.

Razmatrajući informaciju o tijeku aktivnosti oko usvajanja izmjena Izbornog zakona Glavno vijeće je upoznato s trenutnom situacijom i planom da tekst zakona bude razmatran na narednoj sjednici Vijeća ministara BIH.

Glavno vijeće je na prijedlog voditelja Odjela za kulturu, sport i medije Ivana Vukoje usvojilo odluku da se krene u postupak proglašenja Spomen obilježja „Osmica“ u Vitezu spomen obilježjem od značaja za Hrvate u BiH. Također, Glavno vijeće HNS je prihvatilo pokroviteljstvo na projektima iz oblasti kulture i to za izradu Monografije „1993“, autora Zorana Filipovića, i Festivala klasične glazbe „Glazba na kamenu 2024“.

Glavno vijeće je upoznato i s aktivnostima vezanim uz „Sportski savez Herceg Bosne“, priopćeno je iz HNS BiH.

Dnevnik.ba

 

18. svibanj 2024 15:38