StoryEditor
recept za uništenje

Glavni tajnik UN-a: Nuklearno oružje mora biti eliminirano "prije nego što ono eliminira nas"

Piše hina  /  21.06.2022., 16:03h

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na nuklearno razoružanje na početku trodnevne konferencije u Beču na kojoj sudjeluje oko 80 zemalja koje su potpisale međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

"Eliminirajmo to oružje prije nego što ono eliminira nas", rekao je Guterres u poruci konferenciji putem video veze.

Trenutni globalni nuklearni arsenal koji broji oko 13.000 bojevih nuklearnih glava recept je za moguće uništenje planeta, s obzirom na svijet sukoba i nepovjerenja, rekao je u utorak čelnik UN-a.

Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer opisao je Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (TPNW) kao "prekretnicu".

Sporazum koji je stupio na snagu u siječnju 2021. obvezuje zemlje da se ne upuštaju u bilo kakve aktivnosti povezane s nuklearnim oružjem i poziva da se uzmu u obzir humanitarne posljedice.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je hitnost potpunog nuklearnog razoružanja. Austrija je bila jedan od inicijatora sporazuma.

TPNW je dosad potpisalo 86 zemalja, a ratificiralo 65. Cilj mu je proširiti Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koji je stupio na snagu 1970. godine.

Postoji devet zemalja koje posjeduju nuklearno oružje. Ove zemlje, zajedno s NATO-m, nisu sudionice TPNW-a.

To su Kina, Francuska, Indija, Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, SAD i Velika Britanija.

Dnevnik.ba

06. kolovoz 2022 11:46