StoryEditor
Nikola Milina

Glavni ravnatelj policije: "Na snimci su policajci. Udaljeni su s dužnosti i slijedi disciplinski postupak"

Piše desk  /  08.10.2021., 18:19h
Glavni ravnatelj policije RH Nikola Milina održao je u 17.30 konferenciju za novinare na temu objavljenih snimki postupanja prema migrantima te o dosadašnjim nalazima Stručnog tima.

Podsjetimo, ranije u petak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH o kojima su nedavno izvijestili hrvatski i europski mediji. 

Na početku konferencije Milina je rekao da su odmah osnovali Stručni tim, prenose 24sata.

- Došli smo do saznanja da su na snimci policijski službenici interventne policije. Postoji osnovana sumnja koja šteti ugledu policije, u tijeku je postupak uručenja rješenja policijskim službenicima u udaljenju s dužnosti i slijedi pokretanje disciplinskog postupka - rekao je Milina. 

Poručio je kako su u komunikaciji s Državnim odvjetništvom i da su dužni izvijestiti DORH jer i oni provode izvide. 

- Naš interes je zasigurno da rasvijetlimo ovaj događaj, ne želimo ni na koji način da bilo koji slučaj utječe na pohvale koje dobiva hrvatska policija za svoj naporan rad u poslovima zaštite vanjske granice, ali i svim drugim poslovima. Dok se ne utvrde sve daljnje činjenice, moram demantirati neke konstrukcije koje se objavljuju ovih dana - to se odnosi da se operativna akcija Koridor neka tajna akcija koja služi za nasilje ili zastrašivanje. To je jedna dugotrajna akcija na suzbijanja krijumčarenja ljudi - objasnio je. 

Vezano uz situacije koje se tiču, tvrdi Milina, navodnih policajaca, koji kažu da im je naređeno da radi nešto nezakonito, Milina tvrdi da su službenici dužni prijaviti nezakonita djela. 

- Mi imamo situacije gdje smo i prije znanja ili upita od medija procesuirali službenike zbog nanošenja ozljeda migranata i za neprijavljivanje nezakonitih djela. Imamo i osam disciplinskih postupaka. Mogu reći da je u najmanje 13 slučaja za sada postupci obustavljeni - poručio je ravnatelj policije. 

Na pitanje koliko je bilo službenika koji su vršili nasilje nad migrantima u ovom slučaju, Milina je rekao da ih je zasad troje. Dalje će se provoditi izvidi u suradnji s DORH-om. 

- Ovo su rezultati u zadnjih 36 sati, to je zasad utvrđeno i to su činjenice koje ja mogu komunicirati - rekao je. 

Na pitanje hoće li on ili ministar Božinović preuzeti odgovornost zbog incidenta, Milina je rekao da on snosi odgovornost za posao koji obavlja. 

- Moje je da radim ovaj posao časno i odgovorno kao što sam ga radio cijelu karijeru - rekao je. 

Poručio je kako policajci nisu postupali izvan radnog vremena, a što se oružja tiče i odora, Milina je rekao da će se utvrditi zašto nisu nosili propisanu odoru. 

- Još ćemo pojačati kontrolne mehanizme. Imaju pisane i usmene upute, imamo edukacije što se tiče ljudskih prava i postupanja na granici. Ojačat ćemo je. Značajnije ćemo uključiti sve pripadnike interventne policije, to ćemo napraviti već od idućeg tjedna, za sve rodove policije - najavio je Milina. Poručio je i kako protiv policajaca nije ranije bilo disciplinskih postupaka. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:36