StoryEditor

Glavne face bugarskog nogometa dogovorile se da više neće namještati utakmice

Piše D  /  09.07.2019., 12:07h

Riječi iz uvoda napisane su  u povjerljivom izvješću američke ambasade u Sofiji, koje je 2011. objavio WikiLeaks. U dokumentu se nadalje navode ključni kriminalci koji drmaju bugarskim nogometom. Jedan od njih je i "Griša Gančev, poznata ličnost iz svijeta organiziranog kriminala. Specijalnost mu je pranje novca. Vlasnik je nogometnog kluba Litex iz Loveča."

Osam godina kasnije, Griša Gančev kao bugarski naftni mogul težak pola milijarde dolara i vlasnik CSKA Sofije, jedne od dvije najveće nogometne institucije te zemlje (druga je Levski) izlazi sa sastanka na kojem su bili predstavnici ostalih najjačih klubova, ali i predsjednik bugarske Vlade, ministar sporta i državni odvjetnik te zemlje i svečano objavljuje:

"Dogovorili smo se i jedni drugima obećali, nadamo se po zadnji put, da ćemo se u natjecanjima rukovoditi načelima fairplaya, da nećemo namještati utakmice, kupovati suce ili potkupljivati tuđe igrače. Neka u bugarskom nogometu pobijedi bolji!"

Neposredan povod ovom sastanku bila je završnica prošlog prvenstva, skandalozna čak i za bugarske kriterije, piše Index.

Ludogorec, na čelu s također "kontroverznim" gazdom Kirom Domuščijevim, koji je prije sedam godina optuživao Mamića i Šukera kako su sa češkim sucima u tunelu dogovorili da hrvatski prvak prođe bugarskog u pretkolu LP-a, imao je na vrhu 76 bodova, jedan više od drugoplasiranog CSKA Sofije, igračke spomenutog gazde Griše. 

Možda vas zanima kako se on s provincijskog Litexa prešaltao na velikana iz glavnog grada; prije četiri godine CSKA je bankrotirao, pa je Gančev jednostavno preselio Litex u Sofiju, preimenovao ga u CSKA Sofija, uzeo njegovu povijest i trofeje. UEFA nije imala nikakvih problema za takve egzibicije lika koji je otvoreno izjavljivao da je prvenstvo s Litexom osvojio podmićujući suce i protivničke igrače, a kako će onda Bugarski nogometni savez? 

Sad se vraćamo na nedavno zadnje kolo bugarske Lige za prvaka. Oba konkurenta za naslov igrali su na domaćem terenu. Ludogorec je dočekivao petoplasirano Černo More, a CSKA šesti Botev. 

Lideru Ludogorecu u zadnjem kolu Černo More dolazi bez šest prvotimaca i kapetana zato što je detektor laži pokazao da su prodavali utakmice CSKA-u, jedinom Ludogrecovom rivalu za naslov

Černo More je za gostovanje kod lidera odmaralo šest prvotimaca, među kojima i kapetana, pa je Ludogorec lako pobijedio jako oslabljenog protivnika (4:1) i uzeo naslov. Nakon utakmice trener Černog Mora objasnio je da odluku o odmaranju igrača nije donio on nego uprava. 

Isplivalo je i zašto: šef kluba dan prije utakmice odluke dobio je informaciju da je navedena šestorka ranije prodavala mečeve CSKA Sofiji, drugom konkurentu za naslov, pa je pozvao igrače na sastanak. Nije im rekao da će s njima u prostoriji biti i detektor laži kojem ih je podvrgnuo. Javna je tajna da su igrači, koji su odreda tvrdili da nisu prodavali utakmice CSKA-u, pali test, koji je dakle pokazao da su bili potkupljeni. 

Igrači koji su pali na detektoru laži unajmili su drugi stroj, koji je pokazao da nisu lagali. Ali ti rezultati su bili lažirani

Nakon toga igrači koji su pali spomenuti test unajmili su detektor od privatne tvrtke i naravno, taj test je pokazao da ne lažu. Ali tada na scenu stupaju bugarski novinari, koji pod krinkom zainteresiranih unajmljivača detektora laži dolaze u navedenu tvrtku i pitaju njenog vlasnika je li moguće da se rezultati test lažiraju ako se to dodatno plati. Odgovor je bio potvrdan i snimljen skrivenom kamerom. 

Kako je sve završilo?

Rezultat ovog nevjerojatnog skandala? Nijednog igrača ili klub nisu kaznili ni Bugarski savez ni UEFA, a gazda Griša je dao časnu riječ da više neće namještati mečeve. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:12