StoryEditor
Hrvatska

Glavaš ponovno proglašen krivim za ratni zločin nad osječkim Srbima

Piše D  /  27.10.2023., 14:46h

Zagrebački Županijski sud u petak je nakon ponovljenog suđenja Branimira Glavaša ponovno proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata, zbog kojega je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne u zatvorima u Bosni i Hercegovini.

Novu presudu nakon jednog od najduljih postupaka hrvatskog pravosuđa sudac Dražen Kevrić počeo je obrazlagati iza 10 sati, a slijedi i izricanje kazni.

Uz Glavaša je na objavu presude došla i optužena Gordana Getoš Magdić, dok se Dino Kontić i Zdravko Dragić nisu pojavili u sudnici.

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i njegovi suoptuženici osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je presudu koja je u međuvremenu postala pravomoćna 2015. ukinuo Ustavni sud.

Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Ponovljeno suđenje započelo je 2017., a još je jednom iz početka krenulo u listopadu 2021. Vrhovni sud je početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:57