StoryEditor

Glasnogovornica policije opisala kako je uhvaćen odbjegli ubojica trudnice

Piše D  /  03.09.2020., 11:09h

Antonela Lolić, glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske, za N1 je ispričala kako se odvilo uhićenje Branimira Čalete, koji je jučer pobjegao pravosudnim policajcima prilikom transporta.

Čaleta je jučer oko 12.10 sati pobjegao na području Splita, a splitska policija aktivirala je sve policijske snage i još 100 službenika kako bi ga uhitili.

"Oko 20.30 samo ga pronašli, potraga je bila široka, ciljana i provjeravane su sve informacije. Izašli smo s njegovim opisom te identitetom, a građane smo zamolili da nam jave ako ga vide, a oni su nam puno pomogli", rekla je Antonela Lolić te se zahvalila građanima koji su dojavljivali informacije.

Na pitanje je li Čaleta možda imao pomagača, rekla je kako prema njihovoj istrazi do sada nisu ustanovili da mu je netko pomogao u bijegu. Što se tiče lisica koje je navodno na rukama imao kada je pobjegao, a nije ih imao prilikom uhićenja, Lolić kaže:

"U postupanje policije ne mogu ulaziti, no sinoć kada smo ga uočili i uhitili ga on nije imao lisice na rukama. Nad njim je primijenjena tjelesna snaga i onemogućen mu je daljnji bijeg. S njim je u policijskoj postaji obavljen razgovor, a potom je prebačen u zatvor u Splitu", kazala je glasnogovornica, prenosi Index.hr.

Kazala je i kako je Gundulićeva ulica, u kojoj je Čaleta pobjegao, blizu policijske postaje te su policajci na trećem katu postaje vidjeli u kom smjeru je bjegunac krenuo.

"Policijski službenici koji su bili na trećem katu postaje su vidjeli u kom smjeru ide, a i pravosudni policajci su vidjeli kuda ide. Imali smo početne informacije. Potraga se nije fokusirala na jedno mjesto, bili smo detaljni, usmjereni, ciljano smo provodili određene radnje", kazala je Antonela Lolić.

U hostelu u Ukrajini ubio trudnu Ukrajinku s kojom je bio u vezi pa preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku

Branimir Čaleta optužen je da je prije šest godina u hostelu u Ukrajini ubio trudnu Ukrajinku s kojom je bio u ljubavnoj vezi.

Optuženi muškarac je nakon ubojstva preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku, gdje je sve do početka srpnja prošle godine bio slobodan jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane zemljama koje nisu članice EU, a uhićen je tek nakon što je iz Ukrajine stigla zamolba za ustupanje kaznenog progona.

Splitsko tužiteljstvo je nakon provedene istrage protiv njega podignulo optužnicu tereteći ga da je 15. rujna 2013. između 14:15 i 20 sati u sobi hostela u Ukrajini ubio 36-godišnju državljanku Ukrajine s kojom je bio u ljubavnoj vezi i za koju je znao da je u visokom stadiju trudnoće.

Naveli su kako je ženu ubio tupim tvrdim sredstvima kojima ju je snažno udario po glavi nanijevši joj osobito teške tjelesne ozljede opasne za život, zbog kojih su preminuli ona i nerođeno dijete. Optuženik, koji uz hrvatsko ima i slovačko državljanstvo, nakon ubojstva je pobjegao, a na nepoznatom mjestu odbacio je svoju odjeću te odjeću i mobitel žrtve.

Zbog ubojstva trudne žene prijeti mu 40 godina zatvora.

Inače, Čaleta se na sudskom ročištu prije bijega suočio s ocem i bratom svoje žrtve. Čaletin odvjetnik Hrvoje Krišto kazao je da je njegov branjenik izrazio najdublju sućut i rekao kako bi učinio sve da može vratiti vrijeme. Krišto je kazao i kako je iznenađen bijegom svog branjenika.

Godinama živio i radio u Hrvatskoj

Slobodna Dalmacija je početkom srpnja prošle godine nakon uhićenja objavila da je Branimir Čaleta, 35-godišnji konobar iz Vinovca u općini Marina, punih šest godina živio i sezonski radio u Hrvatskoj iako je još u listopadu 2013. ukrajinski Interpol za njim izdao međunarodnu tjeralicu zbog ubojstva njegove tadašnje djevojke Ganne Kitajeve, 36-godišnje menadžerice u osiguravajućem društvu iz Dnjepropetrovska.

Čaleta je navodno sve te godine živio znajući da je tražen i povremeno bi preko svog odvjetnika provjeravao događa li se što u vezi s njegovim slučajem.

Nakon što je 1. srpnja iz Ukrajine stigla zamolnica za preuzimanje kaznenog progona protiv Čalete, tužiteljstvo je izdalo nalog policiji koja ga je uhitila 5. srpnja u jutarnjim satima na Rabu, gdje je radio kao konobar.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:44