StoryEditor
uvjeravanja

Giaufret ponovio poruku EU u Beogradu o potrebi uvođenja sankcija Rusiji

Piše hina  /  04.10.2022., 20:27h

Šef Delegacije Europske unije u Beogradu Emanuele Giaufret ponovio je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću stajalište Bruxellesa o potrebi usklađivanja vanjske politike Srbije s agendom EU-a i uvođenja sankcija Rusiji, priopćeno je u utorak poslije njihova susreta.

Srbijanski državni vrh istaknuo je ranije više puta da neće priznati rezultate referenduma u četiri okupirane ukrajinske regije, te da podupire suverenitet i integritet Ukrajine.

Istodobno, službeni Beograd, navodeći kao razlog državne i nacionalne interese u odnosima s Moskvom, ustrajava u nepristajanju da se pridruži većinskom dijelu međunarodne zajednice koja je uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i okupacije dijela ukrajinskog teritorija.  

Vučić i Giaufret razgovarali su o odnosima Srbije i EU, predstojećem samitu u Pragu, modalitetima jačanja suradnje u području energetske sigurnosti, usklađivanja vizne politike s EU-om u cilju borbe protiv ilegalnih migracija, te o suradnji na velikim infrastrukturnim projektima, navedeno je u priopćenju iz Vučićeva ureda.

Srbija "posvećeno radi na realizaciji ciljeva koji su sukladni njezinoj europskoj orijentaciji", poput snažnog ekonomskog napretka i očuvanja mira i stabilnosti u regijiu, te kroz inicijative povezivanja, čime je pokazala da je ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner Unije, istaknuo je Vučić.

U tom su kontekstu, Vučić i Giaufret razmijenili mišljenja i o predstojećem eurosamitu u Pragu, na kojem će se raspravljati o inicijativi za uspostavljanje europske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica EU-a i država koje teže k članstvu.

Vučić je zahvalio Europskoj komisiji na potpori u izgradnji energetske infrastrukture, istaknuvši da je to "za Srbiju od izuzetnog značaja", te da je Srbija "maksimalno angažirana na projektima diversifikacije energetskih izvora i puteva opskrbe" energentima. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:35