StoryEditor
Kosovska ministrica vp

Gervalla-Schwarz: "Moguć je novi rat na Balkanu ako se budu tolerirali postupci Srbije"

Piše fena  /  02.10.2023., 14:09h

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz kazala je u ponedjeljak kako bi moglo doći do novog rata na Balkanu ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije.

"Ovo nije prvi put da Vučić (predsjednik Srbije Aleksandar Vučić) dovodi vojne trupe na granicu s Kosovom. Ovo nije prvi put da prijeti ratom", rekla je Gërvalla za njemački "Deutschlandfunk" te dodala da "Miloševićev ministar propagande dobro zna kako iskoristiti pogreške Zapada".

Gërvalla smatra da će se  Vučić zaustaviti jedino ako Europska unija uvede sankcije protiv Srbije.

"Isto tako treba zaprijetiti zamrzavanjem pregovora o članstvu u Europskoj uniji ako Beograd ne izruči odgovorne za događaje prije osam dana i ne odrekne se napada na Kosovo i sve ostale zemlje u regiji", rekla je kosovska ministrica vanjskih poslova.

Njemačka vlada pozvala je u nedjelju Srbiju da pridonese deeskalaciji stanja na granici s Kosovom te da smanji postrojbe na tom području.

Tenzije između Kosova i Srbije porasle su otkad je prošle nedjelje kosovsku policiju napalo 30 teško naoružanih Srba koji su upali u selo Banjska na sjeveru Kosova i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. U sukobima ubijena su tri napadača i jedan policajac.

Dnevnik.ba

30. studeni 2023 06:26