StoryEditor
Zamjenik glavnog tajnika NATO-a

Geoana: "Posjet NAC-a Sarajevu pokazuje važnost dugoročnog partnerstva NATO-a i BiH"

Piše fena  /  02.02.2024., 16:36h

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană izjavio je danas kako posjet Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) Sarajevu pokazuje važnost dugoročnog partnerstva NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Geoană i članovi NAC-a, koji borave u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, obišli su lokaciju/vojarnu OSBiH ‘Rajlovac‘ na kojoj je planirana realizacija infrastrukturnih projekata u sklopu paketa pomoći BiH u skladu s NATO programom Izgradnje obrambenih i sigurnosnih kapaciteta (DCB).

Izražavajući zahvalnost povodom dobrodošlice, Geoană je podsjetio kako je posjet NAC-a Sarajevu uslijedio nakon posjeta glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga u studenom, prošle godine.

Ocijenio je kako se radi o posjetu važnom za politički dijalog, ali i za jačanje praktične suradnje, potcrtavajući kako su razgovori vođeni u četvratk i petak bili u funkciji daljnjeg unapređenja te suradnje.

- Oružane snage BiH su jedna od najvažnijih državnih multietničkih institucija koje su prošle kroz izuzetnu transformaciju od njihovog osnivanja 2005. godine – kazao je Geoană, podsjećajući na značajan angažman pripadnika OSBiH u misijama podrške miru u Afganistanu i Iraku.

Istovremeno je iskazao zahvalnost ministru obrane BiH Zukanu Helezu povodom prilike za jačanje dijaloga, odnosno političke i praktične suradnje s BiH, a čija je sigurnost, kako je to ranije kazao i glavni tajnik NATO-a, bitna za region zapadnog Balkana, kao i za Europu u cjelini.

- Na vama je liderima i građanima BiH da odlučite o vašoj budućnosti, a u NATO-u ćete uvijek imati iskrenog, dobronamjernog i trajnog prijatelja, koji će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve – poručio je Geoană, najavljujući nastavak podrške i pomoći Bosni i Hercegovini.

Ministar Helez je zahvalio partnerima iz NATO-a za podršku i pomoć koju pružaju Bosni i Hercegovini i njenim OS, uključujući proces obuke i podršku kap što je incijativa izgradnje obrambenih kapaciteta – DCB paket pomoći.

- OSBiH sve više prate standarde NATO-a, posebno Bataljonska grupa lake pješadije koja je prošla NATO ocjenjivanje i dobila NEL-2 ocjenu, čime se mi ponosimo – kazao je Helez.

Potvrdio je u izjavi za medije snažnu opredijeljenost za put ka euroatlantskim integracijama  

- Često se postavlja pitanje kada će BiH postati članica NATO saveza. Želim da poručim da je NATO tu u BiH, te da smo mi partneri NATO-a i da želimo punopravno članstvo u NATO savezu – bio je izričit ministar obrane BiH.

Helez je potcrtao kako euroatlanske integracije nemaju nikavu rezervu „i naš su jedini vojnopolitički cilj, kada se radi o vojnopolitičkim integracijama“.

Dodao je kako nakon aktualnog susreta slijede dva velika skupa u travnju i listopadu.

Između ostalog, gosti iz NATO-a su tijekom posjeta lokaciji OSBiH bili u prilici upoznati se o sredstvima koja posjeduju OSBiH, uključujući vojnu opremu bataljona Vojne policije, Vojnoobavještajnog bataljona i Jedinice za zračnu evakuaciju.

Visoka delegacija NATO-a, koju predvodi zamjenik glavnog tajnika Saveza Mircea Geoană, a u kojoj su svi članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) je tokom posjete Bosni i Hercegovini imala niz susreta s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnicima akademske zajednice i civinog sektora.

NAC je glavno i najviše političko tijelo za donošenje odluka unutar Organizacije Sjevernoatlantskog saveza i predstavlja forum za konsultacije i donošenje odluka o pitanjima koja utječu na sigurnost i obranu članica NATO-a. Više od 30 ambasadora zemalja-sudionica Alijanse odlučili su ovogodišnji sastanak održati u Bosni i Herecegovini.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:32