StoryEditor

Genjac želi federaliziranu BiH i odobrava poskupljenje goriva

Piše D  /  23.12.2017., 10:12h

Predsjednik Glavnog odbora SDA, zamjenik na poziciji generalnog tajnika stranke i izaslanik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH Halid Genjac gostujući u Novom danu na N1.

Na pitanje je li Parlament BiH u ovoj godini bio produktivan, Genjac je kazao da ova godina nije bila produktivna.

"Vrlo je lako to usporediti s nekim ranijim razdobljima. BiH još uvijek ima brojne neriješene probleme i to se reflektira na rad parlamenta. Nažalost, mnoge stvari nisu rješavane na vrijeme, dinamikom kojom je bilo potrebno", naveo je Genjac za N1.

Šta biste zamjerili SDA? Šta je to što niste dobro napravili?

"Vrlo je teško meni iz pozicije pripadnika SDA u ovom ambijentu tražiti nedostatke i promašaje SDA. Sve što se riješilo i što je pronađeno kao formula kompromisa, SDA je bila nosilja tog rješenja i nosilja kompromisa? Zašto? Bošnjaci koji predstavlja SDA nemaju alternative i rezervne države. Nažalost, imamo problema sa blokadama, retrogradnim shvaćanjima, dovođenjem etničkog principa do apsurda što ovih dana doživljavamo. Etnički princip se isporučuje kao princip koji treba odlučivati o svemu. Suočeni smo da nas optužuju da hoćemo unitarnu državu. Hoćemo državu koja je decentralizirana".

O akcizama

"Bilo tko tko se imalo bavi tom problematikom, u ekonomskoj oblasti i drugim oblastima, vrlo dobro zna da su akcize neophodne BiH. Ko god je odgovoran u javnoj riječi to će vam reći. Ovdje nije pitanje potreba, nego je u pitanju taktiziranje radi izbora. Svi oni koji su protiv akciza, znaju da se akcize moraju usvojiti, ako ne sad, onda odmah poslije izbora. Neće značajno ništa poskupjeti", kazao je Genjac.

On je dodao da se vrlo često miješaju prikupljene akcize i prikupljene putarine.

"Akcize, to su trošarine, i to je ono što svaka država ima i prikuplja za budžete. Cestarine su uglavnom otišle za izgradnju infrastrukture. Ima razloga da se sumnja u vjerodostojnost. To ne sporim uopće. Kada je u pitanju komplet zakona o akcizama, postoje jasne odredbe".

Kad će doći novac od MMF-a?

"Znam da se usvajanjem akciza deblokira nekih milijardu eura. One su namijenjene i stavit će se na raspolaganje, imat ćemo investcijski ciklus koji će u sebi sadržavati milijardu, milijardu i pol. Bit će transparentno. BiH se zadužuje, međutim, još uvijek je u zoni srednje zaduženih država kada su u pitanju zemlje u okruženju. Mora se zaduživati BiH, ne treba iluzije stvarati. Zaduživanje mora biti pod kontrolom, mora biti transparentno. Pretjeruje se sa javnom potrošnjom, postaje nekontrolirana.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:31