StoryEditor

Genjac: Prvo dogovor o NATO putu BiH, pa onda o Vijeću ministara

Piše D  /  23.01.2019., 02:01h

Da bi se razgovaralo o budućem sastavu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potrebno je, prije svega, postići dogovor o poštivanju odluka i zakona u vezi s euroatlanskim integracijama BiH. Prije svega, o putu naše zemlje ka NATO-u, kazao je za Faktor generalni tajnik SDA i zastupnik u Parlamentu BiH Halid Genjac.

- SDA inzistira na poštivanju i provođenju odluke Predsjedništva BiH o pristupanju NATO-u, kao i na odredbama Zakona o obrani koje govore o toj temi. SNSD-u i Miloradu Dodiku treba biti jasno da nikada od toga nećemo odustati. To od nas nitko ne može očekivati ili od nas tražiti. Prije nego što budemo govorili o raspodjeli resora u novom sazivu Vijeća ministara potrebno je, između ostalog, i da čujemo kakve stavove o ovom pitanju ima novi predsjedatelj Vijeća ministara odgovara li njegovo mišljenje našim stavovima – kazao je Genjac.

Naredni sastanak SDA i SNSD-a, kako je najavljeno, trebalo b biti održan početkom veljače. Genjac je najavio da će, osim o pristupanju BiH NATO-u, razgovarati i o drugim bitnim pitanjima za BiH, kao što su izgradnja infrastrukture, jačanje ekonomije, borba protiv korupcije, jačanje institucija i slično. Smatra i kako rješavanje ovih pitanja ne bi trebalo predstavljati veliki problem.

Što se tiče eventualnog poziva drugim strankama za sudjelovanje na sastanku početkom veljače, kaže da će se o tome još razgovarati, ali i da bi prije svih SDA i SNSD trebale postići dogovor o najvažnijem otvorenom pitanju.

- HDZBiH smatra da bi Vijeće ministara trebalo formirati odmah, bez postavljanja bilo kakvih uvjeta, a da onda nekada kasnije bude formirana i nova vlada FBiH. Mi smatramo da bi trebalo dinamizirati oba procesa, te da oni trebaju ići istovremeno. Zato ćemo vidjeti hoće li se početkom veljače ponovno sastati samo delegacije SDA i SNSD-a, ili će biti pozvane još neke stranke – dodao je Genjac.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:44