Article_Top_970x250

Genjac: Principi koje smo utvrdili ne mogu biti drugačiji, na potezu je HDZ

O IZBORNOM ZAKONU

Genjac: Principi koje smo utvrdili ne mogu biti drugačiji, na potezu je HDZ

tra 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac (SDA) izjavio je novinarima danas u Sarajevu da su principi koji su dogovoreni između četiri političke stranke SDA, Demokratske fronte, SBB BiH i SDPBiH, principi koji polaze od obavezujućih odredbi Ustava Federacije BiH, zasnivaju se na njima i na tim principima je jedino moguća provedba odluke Ustavnog suda i jedino moguće izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se provela ta presuda Ustavnog suda.

Kazao je da jedino može pozvati predstavnike HDZ-a BiH da pristupe razgovorima na tim principima, dodajući da je sve drugo gubljenje vremena, prenosi Klix.ba

"Ne mogu se izmjene i dopune Izbornog zakona BiH raditi na način da se krši Ustav Federacije BiH, ne mogu se izmjene i dopune Izbornog zakona raditi na način da se krše obavezujuće odredbe i ustava i zakona, a pred nama postoji potreba da provedemo presudu Ustavnog suda. Na ovim principima je jedino to moguće", smatra Genjac.

Pojasnio je da se ti principi zasnivaju na odredbama Ustava FBiH, poštuju odredbe Ustava FBiH, poštuju cjelokupni ustavni aranžman Federacije. Kako kaže, oni poštuju činjenicu da su izbori za županijske skupštine kombinovani na način da građani biraju poslanike, a tek poslanici koji su izabrani u županijskim skupštinama, zavisno od etničke opredjeljenosti, budu birani u Dom naroda. 

Mi smo, dodao je on, otvorni i čekamo poziv, čekamo pristup pregovorima, razgovorima.

"Napominjem, utvrdili smo određene principe, ti principi ne mogu biti drugačiji i potez je na drugoj strani", smatra Genjac.

Delegatkinja u Domu naroda državnog parlamenta Ljilja Zovko (HDZ BiH) je kazala novinarima da je, što se tiče Izbornog zakona i HNS-a i hrvatskih stranaka okupljenih u HNS-u, sve rečeno.

"Ne mogu ni jednu riječ više dodati da to nismo ponovili toliko puta. Svi vrlo dobro znate šta je legitimno predstavljanje i gubi smisao ponavljanje", smatra Zovko. 

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dragutin Rodić (DNS) je mišljenja da, kada je u pitanju Izborni zakona BiH, "ovo sve što se trenutno dešava ne vodi dobrom rješenju, jer jednostavno smo propustili mnogo vremena da dođemo do kvalitetnih rješenja".

Podsjetio je da su prije par godina bile interresorne radne grupe koje su postigle određen nivo zakonskih rješenja kada je u pitanju Izborni zakon, ali "nije bilo političke volje da se usvoje".

"Nisam za ad hoc rješenja, rješenja 'preko koljena', jer poslije Ustava ovo je jedan od najvažnijih zakona koji, na kraju, bira demokratsku vlast i zbog toga treba postići najveći mogući konsenzus da bi se izbori odvijali na demokratski način i da bi se mogli implementirati rezultati izbora. Ušli smo u izbornu godinu kada se sve podvodi pod politikanstvo i politiku, a traganje za pravim rješenjima čini mi se da je u zapećku", smatra Rodić.

Dodaje da se mora postići bazični konsenzus o nekim pitanjima da bi napravili korak naprijed.

Dnevnik.ba